RICHARD SÖRMAN: Keep it simple!

“What the f*** are you doing?” Tänk om Gordon Ramsay från TV-serien Kitchen Nigthmares fick i uppdrag att åka världen runt och styra upp misslyckade stater. Och tänk om han kom till Sverige och fick se hur våra svenska politiker kokar ihop den soppa vi nu alla tvingas simma i.

“Kitchen Nightmares” (eller “Elake kocken” på svenska) producerades mellan 2004 och 2014. Den koleriske stjärnkocken Gordon Ramsay åkte runt i Storbritannien och USA och skällde ut misslyckade restaurangägare. Bortom alla tillmälen och svordomar återkom ofta ett kärnfullt råd som många borde ta till sig: “Keep it simple!” Gör det enkelt! För gör man det enkelt blir det nämligen lättare att göra det bra: Se till att ansvarsfördelning, matlagning och service fungerar. Det enkla räcker långt.

Jag säger inte att det är enkelt att styra ett land. Men varför göra det svårare än det behöver vara?

Det finns en utbredd oförmåga i Sverige att förstå värdet av det enkla. Man ser det i politiken, men man ser det också i myndighetsutövandet och i arbetslivet. Mycket har redan sagts om den ofantliga mängd onödigt arbete vi utför. I augusti 2020 lät Timbro undersöka hur många kommunikatörer som avlönas av kommunala skattepengar. Uppskattningsvis arbetade runt 3000 människor i våra kommuner med olika kommunikationsprojekt. Bara i Göteborg fanns det 253 stycken. Den vanligaste arbetsuppgiften är att hantera kommunernas hemsidor och konton på sociala medier. Enligt kommunikationschefen i Halmstad (28 kommunikatörer på 102 000 invånare) är syftet är att skapa värde för dem som bor, verkar eller vistas i Halmstad: “Kommunikationsarbetet ska bidra till delaktighet, inkludering och viljan till samägande av Halmstad som plats.” “What? Is this how you use your tax payers money? Come on!”

Men det handlar inte bara om onödigt arbete utan framför allt om en fantastisk oförmåga att hålla sig till grunderna.

En nationalstat som Sverige ska i första hand främja svenska medborgares intressen. I regeringsformen står det bland annat: “Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.” Jaha. Där ser man: “en hållbar utveckling” och “en god miljö”. Jag kan se Gordon Ramsay som tar med sig våra svenska politiker ut till några nedgångna betongförorter: “What a mess. You should be ashamed of yourselves!”

Försvarspolitiken är ett mer specifikt område där omsorgen om landet har brustit å det grövsta. Om Sverige ska ha ett försvar ska väl syftet vara att kunna hävda landets territoriella integritet? Var är vårt försvar? Varför lades det ner? “How could you be so stupid?”

Eller ta vår nationella identitet. Vilket land i världen ska värna den svenska identiteten om inte Sverige? Det har till och med ansetts fult att överhuvudtaget tala om någon svensk identitet. Det är ungefär som om en restaurang med traditionell svensk mat skulle börja servera sushi och kebab. “What is this? This is not smorgosbord! Who are you trying to fool?”

Så vad blir den elake kockens råd till svenska politiker? Ja varför inte “keep it simple”: “Ni får bestämma er! Ska ni vara en svensk restaurang eller inte? Ska ni ha någon svensk identitet eller inte? Ska ni ta hand om era medborgare eller inte? Ska ni erbjuda en trygg livsmiljö eller inte? Och hur har ni det med ansvarstagande? Vem bestämmer? Var är chefen? Någon måste se till att lösa problemen. Det här duger inte. Ser ni inte att gästerna/medborgarna är missnöjda? Ni har lyckats sabba erat tidigare goda rykte med en ofattbar ansvarslöshet. Skärp er! Do your job for Christ’s sake! Gå tillbaka till grunderna! Keep it simple!“

Richard Sörman