HITTAT PÅ NÄTET: Antirasistisk expert – hatar kineser

Sangeetha Thanapal är doktor i kritisk teori och arbetar som antirasistisk expert i Melbourne, Australien. Hon har utmärkt sig som kritiker av vad hon, sannolikt påverkad av den antirasistiska vithetskritiken i USA, beskriver som ”Chinese supremacy” och ”Chinese privilege” i delar av Asien (motsvarar ”White supremacy” och ”White privilege”).

Sangeetha Thanapal tillhör den sydindiska folkgruppen tamiler.

Twitter sprids nu ett av hennes äldre inlägg (2015) där hon erkänner att hon ”inte kan hjälpa” att hon hatar kineser:

I ett annat Twitterinlägg förklarar den antirasistiska experten att ”omvänd rasism” inte existerar och att hon därför i egenskap av ”förtryckt” har rätt att använda vilka ord hon vill för att beskriva sina ”förtryckare”, även ord som antirasister annars skulle kategorisera som rasistiska:

På Twitter kritiseras nu Sangeetha Thanapal av kinesiska antirasister som menar att hon missbrukar kritisk rasteori. Det är nämligen endast afroamerikaner som har rätt att använda annars rasistiska ord om vita amerikaner. Samma rätt tillfaller dock inte tamiler när de omtalar kineser:

Redaktionen