HITTAT PÅ NÄTET: Erik XIV dör

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Förre svenske kungen Erik XIV, som sedan sin avsättning 1568 har hållits i fängslad på olika borgar i Sverige och senast på Örbyhus slott, dör den 26 februari 1577 efter svåra magplågor. Enligt traditionen ska han, på sin bror kung Johan III:s befallning, blivit serverad förgiftad ärtsoppa.

Utdrag ur Grimbergs Svenska folkets underbara öden:

Mycket har skrivits i frågan, om Erik XIV dött en naturlig död eller blivit förgiven. Enligt sägnen skall han ha fått det dödande giftet i en ärtsoppa. Ett betydelsefullt vittnesbörd utgör Karl IX:s uttalande vid den rättegång, som på 1605 års riksdag anställdes mot riksrådet Hogenskild Bielke. Om honom påstod Karl inför de samlade ständerna, att han alltid stämplat för att ”utrota konung Gustavs avföda, såsom han först begynte på konung Erik, om vilken han rådslag gav, att han uti sitt fängelse skulle förgivas, som ock skedde, vilket är ohörligt, att en potentat, som haver mist land och rike och var tagen till en fånge och sätter innanför tre eller fyra lås, skulle så ynkeligen komma om halsen”.

Att den stackars fången själv fruktade för att brodern skulle taga hans liv framgår av följande anteckning, som han nedskrev i fängelset: ”Den där aktar att bringa en broder om halsen är mäkta lik en Kain. Kung Johan har velat bringa mig om halsen. Mäkta bedrövlig är denna världen i all sin ondsko. Mig vederfares det nu i 7 år. Nu för tiden är det år 1575.”

Fortsätt läsa berättelsen här

Redaktionen