HITTAT PÅ NÄTET: Kritiken på David Lynchs födelsedag – för lite ”mångfald”

Filmskaparen David Lynch föddes 20 januari 1946 i Missoula, Montana i Förenta staterna. Han är känd för filmer som Elefantmannen (1980) och Mulholland Drive (2001), och teveserien Twin Peaks (1990-91).

Lynch regisserade Dune (1984), en filmatisering av Frank Herberts science fictionberättelser med samma titel.

Igår uppmärksammades Lynchs födelsedag på sociala medier. De flesta omnämnanden var positiva, men där förekom också kritiska inlägg.

Andrew Hamilton, en filmmakare som gör reklam för bland annat Honda, Mazda och Samsung, anmärkte på Twitter, att Lynch filmatisering av Dune var helt och hållet vit och att han därmed hade ”tittat mångfalden i ansiktet och spottat i det” (looking diversity in the face and spitting in it).

Redaktionen