BITTE ASSARMO: I huvudet på en vänsterpartist

I skenet av makthavarnas hyckleri när det handlar om att följa de egna restriktionerna och rekommendationerna är det intressant att se att de som utnyttjat sin ställning försvaras av en vänsterpartist. Karin Rågsjö, riksdagskvinna som säger sig sträva efter jämlikhet och rättvisa, har på Twitter uttryckt ett starkt stöd för de julshoppande och semesterresande makthavarna och raljerar över människor som tagit illa vid sig av hyckleriet:

”Nej vi ska inte ut o trängas Ministrar borde tänka till statsministern specifikt Föregå med gott ex Åka till Kananarieöarna som Myndighetschef? Ingen aning – snillen spekulerar Men uppenbart är att angiverisamhället uppmuntras av kvällspressen -rätt el fel? #fotaenpolitiker ” skrev hon den 30 december, efter att det avslöjats att dåvarande MSB-chefen Dan Eliasson rest på semester mitt under brinnande pandemi.

”Ingen aning – snillen spekulerar” my ass. En människa som säger sig värna rättvisa, jämlikhet och solidaritet skulle aldrig tveka om huruvida en myndighetschef borde resa på semester när resten av folket anmodas stanna hemma. Det borde tvärtom vara självklart att ta avstånd från hans beteende.

Att hon inte gör det beror naturligtvis på att Dan Eliasson har rätt partibok. Det är därför hon inte har en ”aning” om ifall det var föredömligt av honom att resa på semester medan vanliga medborgare avstått från resor för att ta ansvar. Sannolikt är det också därför hon inte twittrat ett ord om att han åkte på semester utan att ta ut semesterdagar.

Man kan säga en hel del om vänstern, men en äkta vänsterpartist skulle aldrig försvara att en högt uppsatt myndighetsperson sätter sig över landets medborgare. Och det är inte bara Eliasson som vaggas i hennes moderliga vänsterpartistfamn. Den 5 januari twittrar hon förnumstigt:

”Föreslår att samtliga chefer o politiker som reste utomlands under helgerna ställer sig på Stortorget i Gamla Stan så att folket kan beskåda dem Skuld o skam verkar vara en trend 2021 lite medeltiden över det hela – men inte min Grej #skuldoskam ”.

Hon menar alltså att det är fel att medierna upplyser om makthavares hyckleri och att folket höjer rösten.

Den var ju rätt otippad. Eller kanske inte. Det är något som har förändrats inom vänstern under de senaste åren. Folkets väl och ve spelar endast roll för vänstern så länge makten är borgerlig. När ”chefer och politiker” däremot har rätt politisk agenda så ska de skyddas från folket.

Vad betyder då detta folk för en politiker som Karin Rågsjö? Det är naturligtvis omöjligt att veta, men hennes tweets antyder att hon ser folket som något besvärligt och jobbigt, som ska hålla sig kollektivt på mattan och inte störa de makthavare som känner att de vill förlusta sig lite extra. Om nu Dan Eliasson tycker att en semesterresa, med tillhörande nyårspartaj, är nödvändigt så ska folket naturligtvis tiga still. Annars är det ”medeltid” och angiverisamhälle” minsann.

Karin Rågsjö tillhör också dem som lydigt stått på Anders Tegnells sida från dag ett under coronapandemin. Hjälten från FHM får helt enkelt inte kritiseras. Alla beslut har varit bra och i de fall besluten inte haft någon gynnsam effekt – eller kanske rentav ogynnsam effekt – så har det varit bra ändå. Inte ens det faktum att invandrare drabbats hårdare än infödda – något som annars brukar få vänsterpartister att slå på stora klandertrumman – har påverkat Karin Rågsjös dyrkan av Anders Tegnell. Varför? Hon har själv arbetat på FHM och hade då Tegnell som chef.

Med tanke på hennes ivriga försvar av toppolitiker som struntat i de rekommendationer de ålagt resten av medborgarna att följa kan man med fog undra vilka fler hon har en personlig relation till.

Bitte Assarmo