HITTAT PÅ NÄTET: Björn Gillberg – vindkraften innebär en ”enorm ödeläggelse av naturen”

I en videokommentar talar forskaren och miljödebattören Björn Gillberg om vad han kallar ”vindkraftskolonialismen”. I videons presentation skriver han:

Vindkraften byggs ut i rasande fart i norra Sverige. Det rör sig ofta om utländska investeringar. Resultatet blir ödeläggelse av naturen. De, som får vindkraftparker i närområdet, får sina liv förstörda genom otrevnad och minskade fastighetsvärden.

Men nu växer motståndet mot vindkraftkolonialismen på allvar. Kommuner börjar säga nej med hjälp av det kommunala vetot. Regeringens svar är en utredning om möjligheterna att ta bort vetorätten. Miljö- och klimatministern Isabella Lövin har gett miljöpartisten och vindkraftivraren Lise Nordin uppdraget att leda utredningen.

Redaktionen