HITTAT PÅ NÄTET: Missnöjda katoliker går till den ortodoxa kyrkan

Det finns ett växande missnöje inom den romersk-katolska kyrkan med påve Franciskus ledarskap. Den nuvarande påven har gjort sig känd som en liberal påve. Flera katoliker lämnar den romersk-katolska kyrkan och går till  världens näst största kyrka, den ortodoxa, som saknar påvedöme.

Ett exempel är den amerikanske filmkritikern Jay Dyer, som driver filmsajten Jays Analysis. Han är framför allt känd för sina analyser av symboler och dolda budskap i filmer och teveserier. Han har samlat flera av sina essäer i böckerna Esoteric Hollywood: Sex, Cults and Symbols in Film (2016) och Esoteric Hollywood II (2018).

I en intervju (15/7 2020) med youtubern Robyn, som går till en baptiskkyrka men är nyfiken på ortodoxin, berättar Jay Dyer om sin egen väg från baptism via katolicism till ortodoxin, och något om de huvudsakliga skillnaderna mellan den katolska och den ortodoxa kyrkan.

Redaktionen