HITTAT PÅ NÄTET: Karl XII kröns till Sveriges kung

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Karl XII, född 17 juni 1682 på Slottet Tre Kronor, död 30 november 1718 i Fredrikshald i Norge, var kung av Sverige från 1697 till sin död. Han kröntes den 14 december 1697 krönt i Stockholms Storkyrka. Han var då femton år gammal. Vid ceremonin framhölls hans ställning som enväldig kung genom att han inte avgav någon kungaförsäkran samt att han själv satte kronan på sitt huvud.

Utdrag ur Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden:

Vid kröningen brukade ärkebiskopen inför altaret sätta kronan på den smordes huvud. Men Karl XII han red till kyrkan med kronan på, lade av den, medan ärkebiskopen smorde hans panna, men satte därefter själv kronan på igen. Den sedvanliga kröningseden till Sveriges folk brydde sig den nye konungen ej om att avge. ”Det gick ständerna genom märg och ben”, säger en samtida berättare. Det var den fullfjädrade självhärskaren, ”allenast inför Gud ansvarig för sina handlingar”.

Och ändå, hur gossaktig där han satt i Storkyrkans högkor och förstrött plockade på kröningsmantelns svarta hermelinssvansar, under det han åhörde Spegels kröningspredikan!

Läs hela kapitlet om Karl XII:s myndighetsförklaring här

Redaktionen