BITTE ASSARMO: Och så var det det där med coronavaccinet…

Ett vaccin mot corona är på gång, och vårt redan absurt polariserade land har om möjligt blivit ännu mer polariserat. Pajkastningen mellan vaccinförespråkare och vaccinskeptiska är i full gång, och det är ingen måtta på överdrifterna. Från vardera hållet kommer giftpilar av sällan skådat slag och jag undrar: Vad har egentligen hänt med oss som nation?

I det Sverige där jag växte upp var människor tålmodiga, lågmälda och eftertänksamma. Tråkiga, skulle vissa kanske säga – och gudarna ska veta att svenskar har tråk-stämplats in absurdum genom decennierna – men om man ska välja mellan tråkigt och den hysteriskt koleriska ton som idag råder så väljer jag tråkigt i alla väder.

Delvis handlar förstås denna nya ettriga ton om sociala medier. Sociala medier är gjorda för snabba one-liners, som syftar till så kallad instant gratification, att man snabbt får respons och blir bekräftad. Men jag tror inte att sociala medier är den enda orsaken, kanske inte ens den största. Jag tror att politiker, myndigheter och de vanliga ”gammelmedierna” bär en ännu större del av skulden.

I åratal har politikerna ställt grupper mot varandra (samtidigt som de hela tiden rabblat den uttjatade lögnen att de inte gör det), ivrigt påhejade av myndigheter och de main stream-medier som hellre granskar medborgarna än de styrande. Människor har blivit stämplade som rasister, fascister och nazister för att de vänt sig emot den verklighetsfrånvända politiken och uttryckt önskemål om att få leva i ett land där de faktiskt känner igen sig. Det har naturligtvis orsakat djupa sår i den svenska folksjälen, sår som – tror jag – bidrar till den hätska tonen i det offentliga samtalet. Jag menar, om man vet att de styrande kategoriskt avfärdar ens åsikter som fascistiska bara för att man har synpunkter på mångkultur, invandring och migration är det inte så lätt att alltid hålla god ton.

Jag tror att överorden som haglar i vaccinkriget hänger ihop med det här. Varför skulle människor annars spy galla över varandra bara för att de har olika åsikter om ett vaccin? Okej att det finns konspirationsteoretiker som tror att vaccin i sig är djävulens påfund, men alla andra? Vaccinförespråkare som anklagar skeptikerna för att vara ansvarslösa och inte borde få ta del av den skattefinansierade vård de själva betalar till – skeptikerna som kategoriskt avfärdar vaccinförespråkare som ”dumma i huvudet”.

Jag har sett Facebookvänner blockera varandra för att den ena tänker vaccinera sig, medan den andra inte tänker göra det. Och så fort någon skriver att ”ja, jag tänker vaccinera mig” eller ”nej, jag tänker inte vaccinera mig” så blir det ett sabla liv i kommentarsfältet, när meningsmotståndare radar upp det ena skällsordet efter det andra. Vad är det för stil, egentligen?

Det är ingen stil alls, faktiskt. Det är bara tramsigt och ovärdigt. Låt oss gärna ha en debatt om coronavaccinet, men se för fasen till att den är meningsfull.

BILD: Vaccinering i USA på 1940-talet.

Bitte Assarmo