HITTAT PÅ NÄTET: Hur amerikanerna röstade

Tidningen Financial Times har publicerat (7/11 2020) statistik över hur amerikanerna röstade i presidentvalet. De rika röstade på Donald Trump medan de välutbildade röstade på Joe Biden.

Trump förlorade stöd bland vita män jämfört med valet 2016, men ökade sitt bland vissa lågutbildade icke-vita grupper.

En krympande vit befolkningsandel behöver inte nödvändigtvis, som många tror, gynna Demokraterna:

The expectation that the long term trend towards a more racially diverse America will play in Democrats’ favour looks like it may be oversimplified. Mr Trump made slight inroads with non-white voters this year compared to 2016, though the vast majority still voted for Mr Biden.

Trump ökade sitt stöd bland latinamerikaner, särskilt kubaner:

Latino voters shifted towards Mr Trump by around 8 percentage points nationally since 2016 according to an average of data from Edison Research, the Associated Press and Latino Decisions, upending expectations that they would desert the Republicans in response to the president’s harsh policies on immigration.

Läs hela artikeln i Financial Times här

Redaktionen