MOHAMED OMAR: Gustav Adolfsdagen trendade på Twitter i år

Sedan 2013 har jag följt vad som skrivs om Gustav Adolfsdagen på sociala medier. Jag kollar på Facebook, Twitter och Instagram. Mitt intryck är att omnämnandet av dagen, både text och bilder, ökar varje år. Jag vet inte, men hoppas, att detta beror på att fler firar dagen. Det kan ju också bara bero på att fler av dem som firar, nämner den.

Vad säger denna ökning om tidsandan? Det är möjligt att ökningen signalerar att fler intresserar sig för svensk historia och svenska traditioner. Men kanske lever jag i en sverigevänlig bubbla?

Jag har skrivit om Gustav Adolfsdagen varje år på Det Goda Samhället sedan 2015. Har jag inspirerat andra? Det vore oerhört roligt om så var fallet. Eller så är jag, liksom andra, påverkad av samma tidsanda. Utan att känna varandra går vi i samma riktning, tänker liknande tankar.

Jag jobbar fortfarande på min sajt ”Festa svenskt året runt”. Där samlar jag dikter, sånger och berättelser med anknytning till olika festdagar. Jag ger också råd om hur man kan fira med familj och vänner. Vi är inte beroende av att stat och kommun ska arrangera saker. Inte heller kyrkor och skolor. Vi är inte beroende av bidrag. Vi kan göra saker själva. Har man lite pengar och/eller få vänner, får man rätta mun efter matsäcken.

Varje år är det många som klagar på att deras skola inte firar Lucia. Men om inte din skola anordnar ett luciatåg kan du göra det själv. Sätt en krona på din hustrus, din systers eller din dotters hjässa. Sätt en strut på ditt eget huvud. Sjung Luciasången och fika med kaffe och saffransbröd. Gå ihop ett gäng och gör något tillsammans.

Tittar man på Google trends ser man en tydlig ökning av intresset för Gustav Adolfsdagen varje år:

Japp, tydlig ökning:

Vad gjorde jag på Gustav Adolfsdagen? Jag åt bakelser med kungens bild på. Jag läste Heidenstams dikt ”Sverige” för barnen. Min yngsta dotter hade fått som läxa att läsa på och säga några ord om kungen vid fikat. Hon gjorde inte läxan, men hon kom ihåg i alla fall ihåg hans namn och att han dött i Lützen den 6 november 1632. Bra!

Eftersom jag har lyckan att bo i Uppsala kunde jag sedan gå till en trevlig studentförening och fika igen. Därifrån gick vi tillsammans upp till ett Gustav Adolfmonument som rests av Karl XIV Johan nära Domkyrkan. Där sjung Allmänna sången, en studentkör, ett antal fina sånger, bland andra Heidenstams ”Sverige”.

Hade det inte funnits någon trevlig studentförening, och inte heller någon körsång, hade jag gått upp ditt själv. Jag hade hittat på något. Ja, även om jag bott i en liten by på landet där det inte finns några monument. Vad jag vill säga är att vi måste göra oss av med tanken att svensk kultur är någon annans ansvar. Vi måste också göra oss av med tanken att saker ska göras stort och vackert eller inte alls. Man kan göra saker smått och mindre vackert.

Som sagt, jag hittade betydligt mer på sociala medier i år än förra året. Ett gott tecken! Kanske gör mångkulturen, massinvandringen och islamiseringen att allt fler svenskar återupptäcker sin egen historia och sin egen kultur. Gustav Adolfsdagen har aldrig varit en folklig festdag. Men sådant kan ändras. Svenska flaggans dag, 6 juni, var inte heller folklig, men håller på att bli det.

Tydligen så trendade till och med Gustav Adolfsdagen på Twitter! Det vore onekligen smickrande om jag haft något litet med det att göra… Här är ett axplock av omnämnanden jag hittade på Twitter i år:

Det här var alltså bara ett axplock från strömmen på Twitter! Då har jag utelämnat Facebook och Instagram. Jag har aldrig sett så många omnämnanden av Gustav Adolfsdagen på sociala medier under de 7 år jag har kollat. Jag hoppas det blir ännu mer 2021!

Vi kan påverka, vi kan förändra.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar