HITTAT PÅ NÄTET: Konstnären Olof Arborelius föds 4 november 1842

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Olof Arborelius (1842-1915) var folklivs- och landskapsmålare och professor vid Konstakademien i Stockholm 1902–1909.

Efter sju års studier vid Konstakademien for Arborelius på en treårig studieresa i Europa. När han år 1872 återkom till Sverige blev han utnämnd till agré vid Konstakademien. Han var under några år verksam som överlärare där och vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. År 1902 utnämndes han till professor vid Konstakademien.

Olof Arborelius formades av det svenska genremåleriet på 1860-talet och anslöt nära till Düsseldorfskolan. Han anslöt sig visserligen tidigt till opponentrörelsen på 1880-talet men influerades mycket lite av det impressionistiska måleriet. I motivvalen tog han dock till sig opponenternas fria realism. Under senare år utvecklade han allt klarare färger och en större monumentalitet i kompositionerna.

Kännetecknande för hans verk är folklivsmotiv från hembygden i Dalarna.

Målningen ”Vallflicka vid vattnet”:

Läs mer om Olof Arborelius i Svensk konst och svenska konstnärer i nittonde århundradet (1925-1928) här

Redaktionen