BITTE ASSARMO: Sean Connery var mer än James Bond

En legend har gått ur tiden. Sean Connery – den förste att spela James Bond, agent 007 – är död.

Sir Thomas Sean Connery föddes den 25 augusti 1930 i Edinburgh, Skottland. Han

och hans bror växte upp under mycket fattiga förhållanden och redan vid nio års ålder började han arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning, som mjölkbud och som slaktarlärling. När han var tretton slutade han skolan.

Det Sean Connery saknade i utbildning hade han dock desto mer vad gällde utseende och driftighet. 23 år gammal kammade han hem tredje pris i en Mr Universumtävling och började också planera så smått för en skådespelarkarriär. Det var skådespeleriet eller fotbollen som gällde, men när han 1956 fick huvudrollen i TV-filmen Ringmärkt bestämde han sig. Och efter några mer eller mindre minnesvärda roller skrev han historia genom att bli den förste att spela James Bond.

Allt som allt kom Sean Connery att göra sju Bondfilmer mellan 1962 och 1983. Efter dem femte tog han en paus, och ersattes av George Lazenby, men därefter återvände han till sin paradroll ytterligare två gånger.

Även om det är oundvikligt att Sean Connery förknippas med James Bond var det egentligen först efter Bondtiden som han började utveckla sitt skådespeleri. Han gjorde succé i filmer som Rosens namn (1986), Highlander (1986) och De omutbara (1987) – för den sistnämnda belönades han dessutom med en Oscar för bästa manliga biroll (se bilden). Han spelade också mot Harrison Ford i Indiana Jones och det sista korståget (1989) och gjorde under 1990-talet flera minnesvärda insatser i filmer som Jakten på Röd oktober (1990), Medicinmannen (1992) och A Good Man in Africa (1994).

Sean Connerys framgångar på film har också gett honom utmärkelser långt utanför filmduken. Han har blivit utnämnd till Skottlands störste levande nationalskatt och 1999 utsågs han till Århundradets sexigaste man av tidningen People. År 2000 blev han dessutom adlad av drottning Elisabet II.

Under 2000-talet medverkade Sean Connery bara i två filmer, Vem är Forrester (2000) och The League (2003). 2006 gick han officiellt i pension, men han blev ändå erbjuden en roll i den sista Indiana Jones-filmen som hade premiär 2008. Han tackade dock nej, eftersom han trivdes alldeles för bra med livet som pensionär för att vilja ta upp skådespeleriet på nytt.

Sean Connery har varit gift två gånger. Mellan 1962 och 1973 var han gift med skådespelerskan Diane Cilento, med vilken han har sonen Jason Connery, även han skådespelare. Sin nuvarande hustru, Micheline Roquebrune, var han gift med sedan 1975 och fram till sin död.

Sean Connery dog den 31 oktober 2020, efter en kort tids sjukdom. På Imdb hittar du alla de filmer han medverkat i.

Bitte Assarmo