MOHAMED OMAR: Är du vit eller bara white passing?

Milkstrology är en amerikansk YouTube – och Twitterprofil som pratar om astrologi. På Twitter har hon 261,6 tusen följare. Jag känner inte till hennes verkliga namn och identitet, men hon ser ut som en ung tjej i tjugoårsåldern. Hon bor hemma hos sina föräldrar.

På bilden, som hon postat på Twitter, är hon på väg hem den 21 oktober efter att ha röstat på Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Hon bär hans märke på sin tröja.

Tidigare denna månad blev hon kritiserad av vissa av sina ”vakna” fans för att ”white washa” astrologin. Hon har som vit inte rätt att göra sig till talesperson, eller framträda som expert, för en icke-vit vetenskap.

Inom filmen används ordet ”white washing” när vita skådespelare gestaltar rollfigurer som egentligen inte är vita.

Kritikerna menade att astrologin är en vetenskap (sedan länge ansedd som pseudovetenskap) med ursprung i icke-vita kulturer och därför inte får appropieras av vita.

Milkstrology svarade sina kritiker i ett kort videoklipp:

I klippet avslöjar hon att hon trots sitt vita utseende är etnisk iranier. Hon förklarar vidare att eftersom astrologin var en uråldrig, persisk vetenskap, har hon med sina persiska rötter, visst rätt att prata om denna icke-vita vetenskap.

Man måste alltså numera, om man är för ljus, i vissa woke-kretsar, bevisa för andra, att man är etniskt icke-vit, för att få prata om vissa ämnen som anses tillhöra de icke-vita.

Twitterastrologen skriver att hon visserligen ser vit ut, men att detta inte bör hindra henne från bejaka sin etniska bakgrund:

Guys, I’m not saying I’m not white/white looking. I’m saying culturally I am middle eastern and please don’t erase the fact that I am Iranian to get across that I am white to you. Just don’t erase my ethnic background that’s all I’m saying.

Hon vill kunna vara stolt över sin persiska bakgrund och fortsätta kunna prata om astrologi trots att hon i vissa kritikers ögon är ”too white to be proud of my culture”:

i should be able to be proud of my heritage as a persian middle eastern woman in America without being told to be silenced because I am too white to be proud of my culture

Det fenomen som Milkastrology här tar upp kallas ”white passing”. Ordet används för att beskriva en person med icke-europeisk etnisk bakgrund, som, på grund av sitt ljusa utseende, ändå betraktas som vit.

Man får komma ihåg att ordet vit för genomsnittsamerikanen i USA inte betyder samma sak som ordet svensk för svensson Sverige. För svensson betyder svensk en ”gammelsvensk” med typiskt nordiskt utseende. Vita i USA är en mycket heterogen grupp bestående av allt från blonda och blåögda till mörka greker och syditalienare. Milkastrology hade med stor sannolikhet inte upplevt ”Swedish passing” i Sverige.

I USA finns det till exempel ljushyade iranier, levantiner och sydamerikaner som är ”white passing”, vilket kan vara besvärligt för dem om de själva ser sig som people of color.

I den här artikeln berättar tre flickor om svårigheterna med att växa upp som ”white passing”. Den iranska flickan som intervjuas i artikeln berättar om hur hon utsätts för ”mikroaggressioner” av ”riktiga vita” när de får veta att hon inte har europeiskt ursprung:

”What I notice is that micro-aggressions and exotification occur when my ethnicity is the direct topic of conversation.”

Vad är mikroaggressioner? Ett exempel hittar jag på Milkastrologys Twitter. Den 18 oktober retweetade hon denna postning:

I cannot stress enough how purposely mispronouncing a Black woman’s name is a microaggression

Att feluttala en svart persons namn är alltså ett uttryck för ”mikroaggression”.

Jag kollade även upp definitionen av mikroaggression på den skattefinansierade sajten Näthatshjälpen:

”När en svensk person som rasifieras som icke-vit får frågan vart dem kommer ifrån eller får sitt namn feluttalat.”

I artikeln om ”white passing” säger en ljushyad flicka med pakistanskt ursprung så här:

”I often notice a change in demeanor and attitude when I tell people that I’m a Pakistani Muslim. They either ask insensitive questions under the guise of being ’curious’ or they completely stop interacting with me.”

Notera att hon sätter ordet nyfiken inom citattecken för att antyda att det egentligen är illvilja, ja, mikroaggressivitet, som är anledningen till att vita ställer frågor om hennes ursprung.

Hon berättar vidare om den underbara känslan av befrielse när hon tillät sig älska sig själv för den hon var, trots sin ”vithet”:

”Self-love is truly revolutionary and I regret spending so many years full of so much internalised racism.”

Det är en känsla som man inte unnar vita, europeiskättade människor.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar