HITTAT PÅ NÄTET: Birgitta helgonförklaras

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Birgitta Birgersdotter, även känd som Heliga Birgitta, född omkring 1303 i Uppland, död 23 juli 1373 i Rom i Kyrkostaten, var en svensk katolsk predikant, författare, teolog samt ordens- och klostergrundare av Birgittinorden. Hon utnämndes till helgon och utgör tillsammans med Benedikt av Nursia, Edith Stein, Katarina av Siena, Kyrillos och Methodius Europas sex skyddshelgon enligt romersk-katolska kyrkan.

Heliga Birgitta föddes omkring 1303 som Birgitta Birgersdotter. Hon hörde till en av de svenska medeltida stormansätterna såsom dotter till Birger Petersson till Finsta, Upplands lagman.

Hon helgonförklarades den 7 oktober 1391 av påve Bonifatius IX. Fram tills reformationen firades Brittmässor denna dag och i anslutning till mässorna hölls höstmarknader. Sommarliknande dagar i början av oktober kallas därför ”brittsommar”.

I flera andra europeiska länder förknippas sommarliknande dagar under hösten med andra helgon, som Lukas den 18 oktober och Martin av Tours den 11 november.

Utdrag ur läroboken Hem och hembygd. I Önnemo. Andra skolåret av Anna Maria Roos (1912). En mor berättar för sina barn:

Folket kallade henne helig, och det berättades, att hon före sin död skulle ha bett till Gud, att detta land, där vintern är så lång, varje höst måtte få några riktigt ljuvliga solskensdagar såsom ett sista avsked från sommaren, innan kylan och mörkret kommer. Och det troddes, att Gud hört hennes bön, och man var viss om, att de dagarna skulle komma vart år just omkring den dag, som är ägnad åt Birgittas minne. Om ni slår upp i almanackan, så ska ni finna, att det i dag, den sjunde oktober, just är Birgittas dag.

Läs hela berättelsen om Brittsommar i Hem och hembygd. I Önnemo här

Redaktionen