MOHAMED OMAR: Socialdemokratisk ungdomsledare vill avskaffa kapitalismen

Mathilda Bandarian är en 19-årig juridikstudent från Göteborg. Hon är ordförande för SSU Vänersborg och på Twitter beskriver hon sig som socialist.

En av Mathildas tweets fick ganska mycket negativ uppmärksamhet nyligen (30/9 2020). I tweeten påstår hon att kapitalismen är en ideologi, och att den är farligare än både nazism och kommunism:

Nu när ni har hackat sönder om ifall kommunism eller nazism är värst måste vi snacka om den värsta, farligaste och dödligaste ideologin av alla:

Kapitalismen.

Hur bemöter man detta? Var ska man börja?

Det finns inte ett enda exempel på ett land där man avskaffat kapitalismen och fått ekonomin och fungera. Det har alltid gått dåligt.

Mathilda har inte gjort sin läxa.

Mathilda Bandarians tweet:

Mathilda vurmar för världens fattiga. Men samtidigt är hon alltså emot kapitalismen som har gjort mänskligheten rikare.

Hennes tweet fick ett stort antal kommentarer från både höger- och vänsterfolk som debatterar kapitalismen. De flesta är kritiska.

Mathilda är en anhängare till Black Lives Matter rörelsen (se bilden) som ju även den vill krossa kapitalismen som man ser som ett system för att upprätthålla ”vit makt”:

En av Black Lives Matters grundare, Patrisse Cullors, har tidigare beskrivit rörelsens ledare som ”skolade marxister” (engelska: trained marxists).

I en tidigare tweet skrev Mathilda att hon anser att straffrabatten för unga kriminella bör få vara kvar:

”Barn är inte fullt utvecklade och mogna”, skriver hon. Nu är inte Mathilda ett barn, men hon är ung. Hon kanske inte ska dömas alltför hårt för sina tweets om stora och svåra ämnen som kapitalism, kommunism, nazism med mera.

Men det är ändå anmärkningsvärt att Socialdemokraterna har en ungdomsledare som öppet säger sig vilja avskaffa kapitalismen. Detta oavsett om Mathilda menar, eller ens förstår, vad hon säger.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar