BITTE ASSARMO: Kvinnor kan också vara onda och illvilliga


Den flitige Netflixtittaren har säkert sett, eller åtminstone stött på, streamingjättens originalserie Criminal UK. Det är en thriller i ovanligt format, ett slags katt-och-råttalek mellan polis och misstänkt, som utspelar sig i förhörsrum på olika polisstationer. Förutom Criminal UK streamar också Criminal France, Criminal Spain och Criminal Germany.

Säsong 1 blev en succé när den släpptes förra året och nu har säsong 2 nyss haft premiär. Och ett av avsnitten i Criminal UK har skapat stor debatt.

Avsnittet heter Alex och handlar om en ung affärsman som sitter anhållen för våldtäkt. Och du som inte sett serien, men vill göra det, bör du sluta läsa här för jag kommer att spoila handlingen när jag berättar om varför just detta avsnitt skapat så många upprörda känslor.

Alex (spelad av Kit Harington som gjorde rollen som Jon Snow i Game of Thrones) är tvivelsutan en rätt arrogant man. Ödmjukhet är inte hans starka sida, och när han nu ställs inför anklagelsen om våldtäkt blir han både upprörd och orolig. Det var inte ens han som var pådrivande i den akt som ledde till anklagelsen, försäkrar han, och både polisen i förhörsrummet och tittarna fnyser lite föraktfullt åt hans undanflykter. Ända tills det visar sig att han säger sanningen.

Så vad är då sanningen? I det här fallet handlar det om att den kvinnliga kollega, som anmält honom, själv varit drivande i sexakten för att få en befordran. När hon inte fick befordran så anmälde hon honom istället för våldtäkt. Och det var inte första gången. Hon och en god vän har gjort samma sak tidigare, något som kommer fram allt eftersom förhöret fortgår.

Till sist måste polisen släppa Alex, som är djupt upprörd och frågar om de tänker hjälpa till att rättfärdiga honom inför de kollegor som såg honom arresteras. Men någon hjälp får han inte. Han blir enbart släppt i brist på bevis, får han höra, inte för att han är oskyldig. Och han får aldrig veta varför hans kvinnliga kollega anmälde honom, eller att hon gjort samma sak mot andra män.

Jag vet att det är tabubelagt att prata om kvinnor som medvetet anmäler män för våldtäkt på falska grunder. Men det förekommer. Det hände en vän till mig, och även han släpptes i brist på bevis. Men hans rykte var förstört för åratal framåt, om inte för alltid, för det heter ju ”ingen rök utan eld” och det vet ju alla att män (åtminstone vita sådana) är svin…

Därför är det här avsnittet av Criminal UK så angeläget och viktigt. Det belyser det faktum att alla män inte alls är svin, och att även män som är arroganta och rätt osympatiska inte nödvändigtvis behöver vara våldtäktsmän för den sakens skull. Det vågar dessutom ta upp att även kvinnor kan vara illvilliga och ondsinta och hänsynslöst utnyttja en förmodad offerroll för sin egen vinnings skull.

Det är dock inte alla som anser att det är viktigt med balans i sådana här frågor. Flera kvinnorättsorganisationer i England, och även i andra länder, har reagerat mycket starkt mot avsnittet om Alex och menar att det är ett bakslag för feminismen. Det spelar liksom ingen roll att det finns kvinnor som gör falska anmälningar mot män – det är en sanning som bör förtigas.

Själv undrar jag vad det är för slags feminism som inte kan stå för att även kvinnor kan vara riktiga kräk. Är det inte i själva verket just detta förnekande som är det stora bakslaget? Att kvinnor ständigt utmålas som offer och att inga andra synvinklar ska få förekomma?

Uppståndelsen kring Criminal UK: Alex påminner om den uppståndelse det väckte när Uppdrag granskning för några år sedan avslöjade att det utbredda rumänska och bulgariska tiggeriet, som etablerat sig i Sverige, hade kopplingar till människohandel. Hans Caldaras, från nätverket för Utsatta EU-migranter, gick i taket för att den sanningen avslöjades. Det spelade ingen roll för honom att människohanden pågick. Det viktiga var att inte avslöja den, eftersom det skulle skapa så kallad antiziganism. Det låter förstås bättre att tala om ”utsatta EU-migranter” än om ”människohandlande EU-migranter”.

Men en lögn kan aldrig bli en sanning. Och en kvinnorörelse som inte kan erkänna att även kvinnor kan vara illvilliga kräk kommer aldrig att åstadkomma något varaktigt och värdefullt.

Bitte Assarmo