BITTE ASSARMO: Cobra Kai – en mästerlig fortsättning på Karate Kid


En av 1980-talets största filmsuccéer var Karate Kid, som kom 1984. Filmen, med Ralph Macchio, Noriyuki Pat Morita och Elizabeth Shue i huvudrollerna, är en klassisk askungesaga om den mobbade Daniel LaRusso, som med hjälp av en klok gammal karatemästare inte bara lär sig karate utan också att göra upp med sina mobbare.

Daniels antagonist heter Johnny Lawrence och tränar karate i dojon Cobra Kai, som leds på ett närmast militärt vis av den oförsonlige och aggressive John Kreese. Johnny är bäst i klubben och runt honom finns ett litet gäng grabbar som gärna hjälper till att mobba och misshandla Daniel – i synnerhet efter att Johnnys tidigare flickvän Ali börjat kasta sina blickar mot Daniel.

Det hela får sin upplösning i en stor karatetävling, där Daniel LaRusso och Johnny Lawrence möts i finalen. Trots diverse fusk och tjuvknep från Cobra Kai tar Daniel hem segern och Johnny Lawrence tvingas att inte bara se sig besegrad av sin värsta fiende utan också förnedrad av sin egen sensei.

Karate Kid gick rakt in i publikens hjärtan och även om den egentligen kanske vände sig främst till en yngre publik så gillades den högt även av oss som var lite äldre. Och det är inte svårt att förstå varför, för Karate Kid har ett stort hjärta och en oemotståndlig värme, ett fängslande persongalleri och ett superbt soundtrack som sammanfattar det bästa av 80-talets popmusik.

Filmen fick ett par uppföljare som var helt okej men som aldrig nådde upp till den första filmens värme och äkthet. Den blev förstås också oerhört stilbildande, och har fått många kopior genom åren. Ingen av dem har dock kunnat mäta sig med originalet.

Nu kan alla fans av Karate Kid äntligen få veta vad som hände med Daniel LaRusso och Johnny Lawrence efter den där uppgörelsen, i serien Cobra Kai som nu streamar på Netflix.

Från början gjordes den för Youtube och hade premiär våren 2018. Den fick sanslösa 100 % positiva omdömen på recensionssajten Rotten Tomatoes, vilket är oerhört ovanligt, men lades ner efter två säsonger. Nu har den alltså räddats av Netflix. Och det ska vi vara glada för. Cobra Kai är nämligen en fullkomligt briljant dramaserie.

Namnet Cobra Kai har den förstås fått efter den dojo där Johnny Lawrence var aktiv innan Daniel LaRusso dök upp. Det är också Johnny vi möter först, när serien tar sin början. Han är en typisk ”loser”, försörjer sig på ströjobb, bor i en nergången lägenhet utan vare sig platt-TV eller wifi, och har dålig kontakt med sin tonårsson. Johnny Lawrence lever helt enkelt kvar i det 80-tal där han var en populär och cool snubbe, det märks på hans musiksmak, hans val av bil och det sätt på vilket han bemöter kvinnorna i sin omgivning. Metoo-rörelsen gick honom spårlöst förbi och den nya sköna världen intresserar honom inte nämnvärt.

Daniel LaRusso har det däremot gått desto bättre för. Han driver en framgångsrik bilfirma och bor i en vacker villa med sin fru och deras två barn. Överallt ser Johnny sin forne fiendes flinande nuna på reklamskyltar för bilfirman, något som får honom att vilja köra av vägen av ilska. Men ödet vill att deras vägar ska korsas på nytt – och inte bara deras, utan även deras barns.

Cobra Kai är skapad i klassiskt såpaformat med korta (25 minuter) avsnitt, en handling som snabbt förs framåt och tillbakablickar som gör att serien är lätt att komma in i. Men bakom den lättsamma fasaden lurar ett mästerligt drama, med oväntat djup och många bottnar och med fantastiskt skådespeleri från alla inblandade. I mötena mellan Johnny Lawrence och Daniel LaRusso skapas ren magi, och de krockar som uppstår när Johnny, som inte hängt med i den politiska korrekthetens utbredning, möter dagens unga, lättkränkta ”woke-generation” är både dråpliga och intressanta. Här finns plats för både humor och allvar och balansen är perfekt.

Cobra Kai är en serie att njuta av, helst binge-kolla på, med smarttelefonen på ljudlös i ett annat rum. Och jag ser redan fram emot den tredje säsongen, som är planerad att ha premiär 2021.

Bitte Assarmo