BITTE ASSARMO: När brann det senast i Fredrik Reinfeldt kvarter?

Härom dagen åkte jag förbi den nedbrunna McDonaldsrestaurangen i Årsta söder om Stockholm. Det kändes lite konstigt inombords. Inte för att jag är någon större fantast av McDonalds, men Årsta ligger nästgårds och den där restaurangen har funnits där så långt tillbaka jag kan minnas. Först var det en Clockrestaurang, om någon minns den hamburgerkedjan, och sen tog McDonalds över. Där satt sonen och jag och käkade burgare när vi såg tvillingtornen rasa den där fasansfulla dagen den 11 september 2001. Där svängde jag in så sent som för någon vecka sedan och köpte McNuggets med bbq-sås för att jag var för lat för att laga mat. Och nu är den borta.

Åsynen av det nedbrunna McDonalds i Årsta får mig att tänka på Fredrik Reinfeldt. När brann det senast i hans kvarter? Han bor ju i ett ”kändishus” i Vasastan, granne med så framstående kulturpersonligheter som Henrik Schyffert och Fredrik Lindström, och gissningsvis är anlagda bränder, med anknytning till kriminella nätverk, förhållandevis ovanliga både där och på den skärgårdsö där vår forne statsminister har sitt sommarresidens.

Det är skönt för honom att det inte brinner i hans kvarter. Då kan han i lugn och ro fördjupa sig i sitt arbete för att göra (det en gång trygga men numera otrygga) Uppsala tryggt igen. Det är ett av hans senaste projekt. Trygghet är ju en lukrativ bransch nu, inte minst för att Reinfeldt själv under sina år vid makten bidrog till att skapa otrygghet genom sin ansvarslösa politik, och Reinfeldt vore liksom inte Reinfeldt om han inte visste att utnyttja en sådan sak.

Det gör han via Centrum för AMP, där han är ordförande. AMP betyder Affärs- och MedborgarPlats och dess uppgift är att ”samla den kunskap och erfarenhet som finns i fråga om hur man skapar säkra och trygga platser i närmiljön, såväl i Sverige som internationellt, och utveckla sådan kunskap för svenska förhållanden”. Det låter fint när katten skiter, som min mamma brukade säga.

Reinfeldts nya jobb är alltså att skapa ”attraktiva platser”. Och just ”attraktiva platser” är den nya lilla svarta bland kommunchefer och bidragssugna entreprenörer. Det är det bästa uttryck de har lyckats uppfinna för att kunna hävda att det är platserna i sig som är oattraktiva när det i själva verket är de kriminella som rör sig på platserna som gör dem oattraktiva.

Lyssna bara hur Reinfeldt själv uttryckte det, med sin sedvanliga arrogans, i en intervju i SVT nyligen:

– Coronapandemin och den ökade digitala handeln gör att vi måste fråga oss vad som händer med de offentliga ytorna där vi förut träffades – jag tror vi måste göra platserna mer attraktiva.

Eller hur. För det vet ju alla att det är virus och näthandel som gör att människor drar sig undan från gatorna. Inte kriminella ligor, våldtäktsmän, rånare och skjutgalna mördare.

Reinfeldt vet dessutom hur man ska locka (de coronarädda och e-handelsbenägna men av våld oberörda) Uppsalaborna till de ”attraktiva platserna”. Fullt med aktiviteter året om och däribland dans. Vilket förstås kan bli högst intressant, särskilt när de kriminella nätverken börjar skjuta skarpt bland de dansande, och råna dem på allt från klockor till skor. Men om det är särskilt attraktivt, det vete fan.

Om jag vore kommunalpolitiker i Uppsala så skulle jag akta mig extremt noga för att låta en skojare som Fredrik Reinfeldt få minsta lilla inflytande över kommunens trygghetsarbete, med tanke på hans vanstyre av Sverige under tiden som regeringschef. Men kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Erik Pelling, är eld och lågor av naiv förtjusning. Det känns väl lite coolt att leka med en före detta statsminister, kan man tänka.

Under tiden fortsätter de kriminella nätverken att styra och ställa med det alltmer havererade rättssamhället, i Uppsala såväl som i andra svenska städer. Och så länge de tillåts göra det kommer naturligtvis inte Uppsala att bli ett dugg tryggare, inte ens om Fredrik Reinfeldt själv står för aktiviteterna i det offentliga rummet och dansar ballongdansen vid centralstationen varenda kväll.

Bitte Assarmo