BITTE ASSARMO: Sverige är landet där brott lönar sig, del I

Ekot har nyligen gjort en granskning som visar att Kronofogdemyndigheten tillhandahåller skyddsvästar åt brottsdömda kriminella. Västarna – som säljs för att driva in skulder och också oftast kommer från kända kriminella – säljs på nätauktioner och kan alltså köpas av andra kriminella. Och det är minsann inget fel med det, tycker Daniel Dalenbring, verksjurist på Kronofogdemyndigheten:

– I Sverige är det tillåtet för vem som helst att köpa och sälja skyddsvästar. Vem som helst får köpa en skyddsväst, så därför säljer vi dem, säger han lättsamt till Ekot.

Han har förstås rätt i sak. Men bara för att något är tillåtet betyder det inte nödvändigtvis att det är moraliskt försvarbart. Och en myndighet bör uppvisa åtminstone ett visst mått av moral, för att den alls ska inge förtroende.

Att Kronofogdemyndigheten inte har förstått detta säger något om den maktfullkomlighet och arrogans som råder inom svenska myndigheter, och som urholkar deras förtroendekapital.

– Om vi nu mäter ut saker från en kriminell och hen kan köpa tillbaka dagen efter, så handlar det om ett spel för galleriet enligt mig, säger Marcus Ekvall, operativ samordnare inom polisen i nordöstra Göteborg, till Ekot.

Det har han naturligtvis alldeles rätt i. Det är så omoraliskt att man storknar. Det spelar ingen roll hur lagligt det är – det är fortfarande fel, fel fel. Men enligt Kronofogden spelar det ingen roll.

– När vem som helst kan köpa en skyddsväst på den öppna marknaden så hjälper det inte mycket om vi låter bli att sälja skyddsvästar, säger Daniel Dalenbring och tillägger att det inte ens finns en diskussion om att reglera försäljningen av varor som är olämpliga att sälja.

Hjälper inte? Och vad spelar det för roll? Det här handlar om att Kronofogdemyndigheten måste ta klar och tveklös ställning för samhället och mot de kriminella. Och de gör de alltså inte.

Användandet av skyddsvästar har ökat bland de kriminella på senare år. Och nu kan de alltså återanvända sina egna, tack vare Kronofogdemyndigheten – sannolikt också till ett bättre pris än de skulle ha betalat på den öppna marknaden. Fiffigt ordnat, i landet där brott lönar sig.

Bitte Assarmo