HITTAT PÅ NÄTET: Birgittas himmelska födelsedag

DENNA DAG I SVENSK HISTORIA Den 23:e juli är heliga Birgittas dödsdag, även kallad hennes ”himmelska födelsedag”. Birgitta, som helgonförklarades den 7 oktober 1391, är Sveriges första europiskt ryktbare person.

Birgitta Birgersdotter, även känd som Heliga Birgitta, föddes omkring 1303 i Uppland, och dog den 23 juli 1373 i Rom. Hon var dotter till Upplands lagman Birger Persson till Finsta och Ingeborg Bengtsdotter, som tillhörde Bjälboättens lagmansgren. Eftersom hennes morfar var kusin till kung Magnus Ladulås, var Birgitta släkt med den svenska kungafamiljen genom sin mor.

Heliga Birgitta är begravd i Vadstena klosterkyrka.

Hon dog efter en pilgrimsfärd till Det heliga landet. Hennes död beskrivs så här i Carl Grimbergs Svenska folkets underbara öden:

Vid återkomsten till Rom var det uppenbart, att en annan pilgrimsfärd nu förestod henne — den, från vilken ingen vänder åter. Tidigt i gryningen en julimorgon 1373 uppenbarade sig Kristus åter för sin brud för att trösta henne i dödsarbetets plågor. Hon såg honom stå framför altaret i hennes kammare och hörde honom säga: ”Jag har handlat med dig, som brudgummen handlar med sin brud: han döljer sig stundom för henne, på det hon dess hetare och kärligare skall åtrå honom. Jag har ej under denna tid besökt dig med hugsvalan, ty det skulle vara för dig en prövningens tid. Nu är du prövad. Gör dig redo, ty tiden är inne!” Så åhörde hon mässan, mottog sakramenten och utandades sin sista suck, omgiven av sina närmaste.

Läs hela Grimbergs berättelse om Birgitta här

BILD: Heliga Birgitta på ett altarskåp från 1400-talet i Salems kyrka, Södermanland

Redaktionen