BITTE ASSARMO: Det ”opartiska” public service

Presidentvalet i Polen gick inte som svenska public service ville. Det klargjordes i ett inslag i Morgonstudion den 14 juli. Tonen var lågmäld och bekymrad – det polska folket har ju trots allt röstat tvärtemot SVT:s önskemål och det är ju oerhört allvarligt. För att ytterligare förstärka domedagsstämningen, hade man bjudit in frilansjournalisten och Polenkännaren Stefan Ingvarsson, som är en uttalad motståndare till Andrzej Duda och hans parti.

Ingvarsson – som så sent som för några veckor sedan förutspådde att detta val skulle bli ”början på slutet av högerpopulismens grepp om Polen” – tycktes närmast befinna sig i chocktillstånd över valresultatet. Han ställde sig frågan ”kan man verkligen gå så här långt in i en socialkonservativ populism och fortfarande få med sig tillräckligt många för att vinna ett stort val?”

Svaret är alltså ja – och dessutom var valdeltagandet rekordhögt, till Stefan Ingvarssons och SVT:s stora förtret. Och in i det sista var racet mellan de båda presidentkandidaterna jämnt, så vad var det som gjorde att Duda ändå vann?

Det är när Stefan Ingvarsson ska förklara det som inslaget blir riktigt intressant. Han ger nämligen polska public service skulden:

Polens TV har liknats vid Nordkorea. Det kanske är lite meme, internet, skämtaktigt men jag har sett inslag från polsk TV den senaste månaden som verkligen inte hade… ja men jag hade inte blivit chockad om det hade… var Belarus eller, eller Ryssland snarare än Polen. Eeh… den var liksom… flagrant… eeh… opartisk, eller partisk för den sittande presidenten, så det var chockerande att se att hela den polska public service-TV:n är helt nermonterad och var en valapparat för den sittande presidenten.

Jag har själv inte sett på polsk TV, men jag tvivlar inte alls på att Ingvarsson kan ha rätt i det han säger. Det som är så absurt är att varken han eller programledarna tycks ha minsta tanke på att han precis lika gärna kunde ha beskrivit svenska public service.

Det blir snudd på lyteskomik när Ingvarsson pratar om memes och Nordkorea-TV och programledarna sitter och nickar med allvarsamma miner, uppenbarligen totalt omedvetna om att det florerar mängder av memes (inte sällan med hänvisning just till Nordkorea) om svenska public service på internet och sociala medier.

SVT-inslaget om valet i Polen bekräftar det som så många redan insett, nämligen att SVT har skapat en egen skyddad liten värld, där man tänker ”rätt” hellre än fritt och begreppet opartiskhet har förvanskats in absurdum. Det kan inte bli mycket mer Nordkorea-TV än så.

Bitte Assarmo