BITTE ASSARMO: När politiker kollar vårdpersonalens hudfärg är det något som gått snett

Vad är det första du tänker på när du besöker sjukhus och vårdcentraler?

Själv besöker jag oftast sjukhus när min astma blir så bångstyrig att jag inte kan behandla den hemma utan måste söka akut hjälp. Det första jag då brukar tänka på är hur otroligt snabb och kompetent personalen är på mitt akutsjukhus. Det räcker med att jag med pipande luftrör går fram emot receptionen för att en personal är där och hjälper till och sedan tar det bara minuter innan jag får andas in luftvägsvidgande medicin.

Vad jag däremot aldrig har tänkt på är vilken hudfärg vårdpersonalen har. Det har helt enkelt aldrig fallit mig in att det skulle ha någon betydelse. Men det har det. I alla fall om man får tro Feministiskt perspektivs talesperson för asyl- och migrationspolitik, Farida al-Abani. Efter att hon gjort coronatest skrev hon på Twitter:

”tog antikroppstest igår. Så tacksam för skattemedel som gör testning möjlig och kostnadsfri. Så tacksam till alla som valt att arbeta inom vården och som tar emot människor på ett löpande band. Tittade in i alla båsar och nästan alla personal rasifierades som annat än vita. Tack!”

Om jag har förstått saken rätt så har den här människan alltså tittat in i båsen runt omkring hennes eget? Så gör man väl ändå inte? Det är ju totalt respektlöst mot dem som befinner sig i de båsen, i synnerhet mot patienterna.

Å andra sidan verkar hon inte ha kollat in patienterna – utan personalen. Och varför? För att kontrollera vilken hudfärg de har. Ursäkta mig, men hur jävla sjukt är inte det?

Jag undrar just vad hon hade skrivit om ”nästan alla personal” varit vita. Något i den här stilen, kanske?

”tog antikroppstest igår. Så tacksam för skattemedel som gör testning möjlig och kostnadsfri. Så tacksam till alla som valt att arbeta inom vården och som tar emot människor på ett löpande band. Men när jag tittade in i alla båsar var nästan alla personal vita. Trist!”

När politiker passar på att kombinera vårdbesök med att kolla vilken hudfärg personalen har, då är det något som gått väldigt snett. Jag har faktiskt svårt att förstå hur vi kunnat gå tillbaka i utvecklingen på det här sättet i Sverige – när jag växte upp talades det ju om att hudfärgen inte alls var viktig. Idag är det tydligen tvärtom. Ytan är allt.

Jag säger som Shakespeare: ”Ur led är tiden”. Och så länge vi har politiker som Farida al-Ababi lär den knappast vridas rätt igen.

Bitte Assarmo