MOHAMED OMAR: De antirasistiska talibanerna

I en hätsk debatt på brittisk teve jämförde Brexitledaren Nigel Farage den statyförstörande rörelsen Black Lives Matter med talibanerna. Det var inte Farage som gjorde debatten hätsk. Han stod för den rimliga åsikten att man inte bara kan gå runt på stan och slå sönder saker som strider mot ens värderingar. Hans motståndare menade dock att den antirasistiska kampen står över lagen.

När jag var muslim var jag motståndare till de fundamentalister som, liksom talibanerna, vill förstöra gamla gravmonument, statyer och gudabilder. Det var dock svårt att argumentera mot dem eftersom de hade profeten Muhammed på sin sida. Muhammed förstörde gudabilderna i Mecka när han erövrade den heliga staden och gjorde sig till kung av Arabien.

Det är välkänt att talibanerna sprängde Buddhastatyerna i Bamiyan. Men de renhetsivrande fundamentalisternas raseri riktar sig även mot monument skapade av den islamiska kulturen. De vill förstöra alla monument byggde över gravar. Sådana monument, menar man, grumlar islams strikta monoteism genom att ”förgudliga” de döda.

En av Indiens praktfullaste byggnader, Taj Mahal, är ett sådant gravmonument, ett mausoleum rest på 1600-talet av Shah Jahan, härskare över det muslimska mogulriket. Fick talibanerna och deras likasinnade bestämma skulle Taj Mahal jämnas med marken. Det som västerländska otrogna beundrar som den islamiska civilisationens vackraste skapelser är sådant som islamiska fundamentalister föraktar som oislamiskt smuts som smutsat ner Muhammeds rena religion.

Muslimer berövas sitt kulturarv när de gravförstörande fundamentalisterna far fram med släggor och sprängmedel. Vi såg till exempel hur de medeltida helgongravarna i Timbuktu jämnades med marken när Al-Qaida tog över.

När jag ser de rasande statyvältande Black Lives Matter-demonstranterna känner jag igen samma renhetsiver och samma fanatism som jag såg hos de islamiska fundamentalisterna. De så kallade ”antirasisterna” vill rena samhället från allt ”rasistiskt” på samma sätt som talibaner av olika slag vill rena sina samhällen från all ”avgudadyrkan”.

Som muslim mötte jag muslimska fanatiker som såg ”avgudadyrkan”, eller ”shirk” som det heter på arabiska, överallt. En händelse i Kenya som särskilt grep mig var när ett föräldralöst barn brände sig på spisen. Han ropade då efter mamma, varpå han blev tillrättavisad av en fundamentalistisk farbror: ”Ropa inte på din mamma. Hon är död och kan inte höra dig. Det är shirk.”

Islamisk fundamentalism gör folk hjärtlösa.

På samma sätt ser de så kallade ”antirasisterna” rasism överallt. Så länge det finns ”shirk” i muslimska samhälle har de muslimska fanatikerna en uppgift att undervisa, tillrättavisa och leda de okunniga. Och så länge det finns ”rasism” i våra samhällen finns det ett behov av ”antirasister” som kan leda oss på den rätta vägen. Förlåtelse väntar de ödmjuka som erkänner sina synder och sin okunnighet är redo att lyssna och lyda på de goda lärarna.

Islamiska fundamentalister ser människor som barn som behöver ledning. Barn som ska skyddas från skadliga åsikter och idéer som kan få dem att falla ner i ”shirk”. Därför måste allt som kan hota den stränga islamiska monoteismen utplånas. Profeten Muhammed sade att det inte finns någon värre synd än ”shirk”. Den som bara har ett korn av ”shirk” i sitt hjärta kommer inte att bli insläppt i paradiset.

Black Lives Matter och deras likasinnade inom den så kallade ”antirasistiska” rörelsen präglas av en liknande mentalitet. Det finns inget värre än ”rasism”. Man kan till och med begå brott, ja, man kan till och med skada människor, i kampen mot ”rasismen”. Och man måste utplåna allt som man inbillar sig kan väcka ”rasistiska” tankar hos människor.

Statyer över vita män som åstadkommit stora saker är farliga. De kan få folk att känna stolthet. En sådan känsla kan lätt glida över i ”rasism”. Kanske redan stoltheten är att räkna som ”rasism”? Man ska inte vara stolt utan ödmjuk, ja, förkrossad, och lyssna på och lyda ”antirasisterna” som bygger sitt paradis här på jorden. Ingen, som har ett korn av ondskefull ”rasism” i sitt hjärta, är välkommen in i detta paradis.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar