MOHAMED OMAR: Vita liv har också betydelse

Minneapolis brinner. Vi har sett det förut: 1) en svart man blir dödad av polisen, 2) svarta protester som följs av upplopp och plundring.

Den här gången var det en svart man vid namn George Floyd.

I ett videoklipp från upploppens Minneapolis kan man höra folk skrika “shoot the white folks”:

Black Lives Matter (BLM) uppmanar sådana här protester. Gruppen bildades 2012 efter dödsskjutningen av den svarta 17-åringen Trayvon Martin.

Svarta liv har betydelse. Eftersom gruppen bara bryr sig om svarta offer har vissa tolkat dess egentliga hållning som: svarta liv betyder mer.

För det dödas ju vita också. Betydligt fler vita än svarta, 55 procent, skjuts varje år av poliser i USA. Det finns fler vita amerikaner.

Vad gäller mord är det fler vita som dödas av svarta än tvärtom. Svarta är grovt överrepresenterade i mordstatistiken – bland mördarna.

Men vi ser inga vita upplopp och plundringar.

Vi ser inte heller vita som går ut på gatorna och skriker ”Vita liv har betydelse!” Om vita gjorde så skulle de kallas rasister och hatare av samma vänster som nu stödjer BLM.

Tänk om vita skulle gå ut och bränna ner butiker och slåss på gatorna varenda gång en viting blev rånad, misshandlad eller mördad av svarta brottslingar. Hela USA skulle stå i lågor.

Den 15 juli 2017 sköts en vit kvinna, Justine Damond, till döds av en svart polis i Minneapolis. Hon var oskyldig. Har du hört hennes namn? Förmodligen inte. Har svenska mainstreammedier pratat om fallet? Nej. Gjorde vita amerikaner upplopp? Nej.

Justine Damond sköts till döds av den svarta polismannen Mohamed Noor:

Fler vita än svarta dödas som sagt av poliser. Men sett till andel, 13 procent, av den totala folkmängden är svarta överrepresenterade bland de skjutna, 27 procent. Hur kommer det sig att så många svarta dödas vid konfrontationer med polisen? En förklaring kan vara att svarta är kriminella i högre grad än vita. Det gör att de oftare befinner sig i sådana situationer.

Svarta amerikaner utgör alltså 13 procent av befolkningen i USA, men nästan 40 procent av brottslingarna och 52 procent av dem som döms för mord eller dråp svarta (Department of Justice 1980-2008). Detta kan förklara varför svarta män så ofta hamnar i våldsamma situationer med polisen.

Majoriteten av svarta män som mördas blir dessutom mördade av andra svarta män. Hela 96 procent av alla svarta män som mördas blir mördade av andra svarta. Då protesterar inte BLM. Har svarta människors liv bara betydelse när de dödas av vita?

Namn på svarta män som dödats i konfrontationer med poliser blir stora rubriker i alla medier, både i USA och i Sverige. Många kan därför namnen. Men ingen kan namnen på de vita offren. Ni som har läst det här inlägget kan nu ett namn: Justine Damond. Hon som blev skjuten av en svart polisman. Hennes liv har också betydelse.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar