HITTAT PÅ NÄTET: Förre finansministern Allan Larsson – dödligheten är lägre i år än 2018

Den före detta finansministern Allan Larsson har på sin Facebooksida sammanställt den svenska dödsstatistiken 2015-2020.

Allan Larsson menar att det är två iakttagelser som är anmärkningsvärda:

– Den första är att överdödligheten fram till veckan 17 i år är 2 procent jämfört med dödligheten för de senaste fem åren, drygt 600 fler i år. Om vi i stället jämför med dödligheten under 2018, det senaste året vi hade hög dödlighet i influensa, har dödligheten minskat i år med knappt 600 fall.

– Den andra iakttagelsen är att dödligheten i andra sjukdomar än Covid-19 fram till och med vecka 17 är 1.910 lägre än genomsnittet för samma tid de senaste fem åren och hela 3.107 lägre än under 2018.

Läs hela Allan Larssons analys av dödsstatistiken här

Redaktionen