HITTAT PÅ NÄTET: Donald Trump har utfärdat en presidentorder – USA ska kolonisera månen

USA:s president Donald Trump utfärdade den 6 april i år ett dekret (engelska executive order) som innebär att USA ska kolonisera månen. Det är en fortsättning av den lag som kongressen antog 2015 som tillåter amerikanska företag och privatpersoner att utnyttja rymdens resurser.

Det nya dekretet, som heter ”Encouraging International Support for the Recovery and Use of Space Resources”, betonar att USA inte ser rymden som en global gemensam tillgång, utan att man sätta igång med gruvdrift i rymden utan vidare internationella överenskommelser.

Månen är dock inte den slutgiltiga destinationen – NASA, USA:s federala myndighet för rymdfart (National Aeronautics and Space Administration), hoppas kunna landsätta en expedition på Mars på 2030-talet.

Läs mer på sajten Space: ”Trump signs executive order to support moon mining, tap asteroid Resources” (6/4 2020)

Redaktionen