HITTAT PÅ NÄTET: I Kina kallas covid-19 ”USA-viruset”

I ett reportage på Vice (6/4 2020) beskrivs hur den kinesiska regimen har lyckats övertyga kineserna om att den amerikanska militären ligger bakom covid-19: ”The Chinese Government Has Convinced Its Citizens That the U.S. Army Brought Coronavirus to Wuhan”.

Regimens propagandaapparat sprider konspirationsteorin att den amerikanska militären, när den deltog i Military World Games i Wuhan oktober förra året, planterade viruset i Kina. Kineser som ifrågasätter kommunistpartiets propaganda kan bli avstängd från sociala medier och till och med arresterad.

En kinesamerikan, som valt att vara anonym, berättar för Vice:

”I couldn’t argue against the posts that the virus was brought to China by the U.S. military even though I knew it was a lie because any evidence I post against the Chinese government propaganda will be deleted, the Wechat group can be deleted, my account will be suspended and I can put my family in danger.”

I det kinesiska kommunistpartiets propaganda kallas covid-19 för ”USA-viruset”.

Redaktionen