MOHAMED OMAR: Statens makt skrämmer

När coronafebern drog in över vårt land skrev jag här på Det Goda Samhället (17/3 2020) att den kunde bli ett uppvaknande. Självklart är sjukdomen något ont som orsakar mänskligt lidande, men en bieffekt av detta onda kunde bli att globalismen förlorar inflytande. Jag skrev att när nationella regeringar nu visar musklerna ser medborgarna att man faktiskt har kontroll – om man vill.

Den så kallade ”öppenhetens” folk påstod mer eller mindre att migrationsströmmarna inte gick att kontrollera. Nu kan vem som helst se att de hade fel. Vi kan stänga gränser. Vi kan bestämma vilka vi släpper in i vårt land. Yes, we can! När pandemin är över kommer vi att minnas det.

Massinvandringen var en kris – den pågår än – som politikerna inte ville göra något åt.

Det har gått några veckor sedan jag skrev om möjligheten till ett ”uppvaknande” och nu känner jag mig oroad över statens makt. Åtgärderna för att stoppa den kinesiska febern har på vissa hålla blivit närmast drakoniska. Tänk om makthavarna utnyttjar krisen för att inskränka vår frihet? Tänk om allt inte återgår till det normala?

När det brittiska parlamentet klubbade igenom de nya stränga coronalagarna den 23 mars höll Toryledamoten Steve Baker ett känslosamt tal. Han var nära gråten när han uttryckte hur svårt det var för honom att stödja lagarna:

Libertarian though I may be, this is the right thing to do but, my goodness, we ought not to allow this situation to endure one moment longer than is absolutely necessary to save lives and preserve jobs.

When I got into politics, it was with the purpose of enlarging liberty under parliamentary democracy and the rule of law. When I look at this Pandora’s box of enlargement, discretion and extensions of power, I can only say what a dreadful, dreadful thing it is to have had to sit here in silence and nod it through because it is the right thing to do.

Se Steve Bakers tal i det brittiska parlamentet:

Baker menade att han gick med på att införa lagarna motvilligt. Nöden krävde det. Jag säger inte att han har fel, för jag vet inte. Men det oroar mig med vilken lätthet och snabbhet makthavarna kan omvälva hela samhället genom att hänvisa till en kris eller ett stort hot. Och med vilken lätthet rädda människor går med på alltihop.

Baker säger att de nya lagarna är mer eller mindre ett hafsverk. Man har inte haft tid att granska och debattera dem. Men det riktigt märkvärdiga är att han använder ordet ”dystopiskt” för att beskriva det nya coronasamhället:

Let me be the first to say that tonight, through this Bill, we are implementing at least a dystopian society. Some will call it totalitarian, which is not quite fair, but it is at least dystopian.

Han vill inte använda ordet ”totalitärt”, men antyder att det dystopiska coronasamhället är snäppet under totalitärt.

Coronalagarna försätter Storbritannien under någon slags undantagstillstånd. Och samma sak sker i flera andra västerländska demokratier. Vissa bilder och videoklipp jag har sett påminner om livet bakom järnridån. Coronasamhället ger oss aning om hur folk hade det i kommunistdiktaturerna.

Toryledamoten Baker avslutade sitt tal i parlamentet med en vädjan om att inte låta denna ”dystopi” fortsätta längre än nödvändigt:

I implore my right hon. Friend, for goodness’ sake, let us not allow this dystopia to endure one moment longer than is strictly necessary.

Hur ska det här sluta? Kanske har jag sett för många dystopiska science fictionfilmer? Kanske har jag för livlig fantasi? Men på olika håll på nätet har jag sett nyktra och jordnära människor uttrycka en liknande oro.

När folk sitter i karantän i hemmen vill de se på film för att inte ha tråkigt. En film som blivit superpopulär i coronatider är Contagion från 2011. Ett virus överförs från fladdermöss till människor och dödar 26 miljoner människor. Viruset är mycket farligare än det vi vet om covid-19. Men det finns något som är farligare än viruset: rädsla. Filmens motto är: ”Inget sprids som rädsla”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

LYSSNA ÄVEN på poddavsnittet ”Coronaviruset är sannolikt inte apokalypsen, men apokalypsen kommer” (28/3 2020). Jag pratar med Bitte Assarmo om tre apokalyptiska filmer, bland dem Contagion.

Mohamed Omar