HITTAT PÅ NÄTET: Muslimsk ledamot av USA:s kongress citerar koranvers om prygel

År 2018 valdes Ilhan Omar in i USA:s kongress som representant för Demokraterna. Hon blev då tillsammans med Rashida Tlaib de två första muslimska kvinnorna i kongressen. Hon är också den första kvinnan med hijab, islamisk huvudduk, i samma församling.

Ilhan Omars inval hälsades som ett framsteg av vänstern.

I Svenska Dagbladet (22/7 2019) beskrivs hon så här: ”Med sitt leende, sin hijab och piercing i näsan har kongressledamoten Ilhan Omar blivit ett ansikte för ett nytt, progressivt USA.”

Omar, som invandrat till USA från Somalia, beskriver sig som intersektionell feminist. Hon är en av Bernie Sanders närmaste politiska vänner. Sanders leder vänsterfalangen inom Demokraterna och kallar sig ”demokratisk socialist”.

I en tweet den 1 april 2020 citerade Ilhan Omar en vers ur Koranen som påbjuder prygel.

I arabisten K. V. Zetterstéens svenska översättning från 1917 lyder versen sålunda:

Dem, som förtala gifta kvinnor och sedan ej förebringa fyra vittnen, skolen I giva åttio gisselslag, och godkännen aldrig någonsin något vittnesmål av dem, ty dessa äro de ogudaktiga. (24:4)

Strax före denna vers (24:2) påbjuder Koranen att ”skökan” ska gisslas med hundra slag:

Skökan och skökokunden skolen I giva hundra gisselslag vardera. Och haven intet medlidande med dem, när det gäller Guds religion, om I tron på Gud och den yttersta dagen! Ett antal av de rättrogna skall ock bevittna deras bestraffning.

Redaktionen