HITTAT PÅ NÄTET: Nedstängningen kan ta fler unga människoliv än coronaviruset

I en artikel på sajten The Conversation varnas för att fler unga människor kan komma att drabbas av nedstängningen än av coronaviruset. Den nya pandemin dödar framför allt gamla, skriver författarna, men unga kan komma att bli sjuka och dö av regeringarnas stränga åtgärder:

”In the long run, we may see death rates among young as well as old people go up as a consequence of long periods of lockdown and isolation – something we must mitigate against.”

Den ekonomiska depressionen och isoleringen kan leda till psykisk ohälsa och till och med självmord:

”Past downturns and crises have led to increasing unemployment but also growing mental health problems and spikes in suicide rates in many countries. In the UK, 6,507 people killed themselves in 2018 – that’s nearly twice the number of deaths seen in Spain from the coronavirus. And research estimates that the 2007 economic crisis in Europe and North America led to more than 10,000 extra suicides.”

Unga människor lever redan med depression orsakad av bland annat oro för klimatförändringar:

”Young people are already struggling with depression. There is now a new dread to add to the list of existing crises – climate change, Brexit, housing and pensions. That’s another zoonotic virus pandemic.”

Läs mer på The Conversation: ”Coronavirus: why lockdown may cost young lives over time” (26/3 2020)

Det Goda Samhället har tidigare rapporterat om en brittisk tonårsflicka som begick självmord på grund av coronaisoleringen.

Redaktionen