MOHAMED OMAR: Taxibranschens coronakris – ”Så här kan det inte fortsätta”

Taxibranschen är i kris på grund av coronaviruset. Många åkare är oroliga för att gå i konkurs. Jag har själv kört taxi i Uppsala och har en del kontakter. Jag ringde Zaid Alkhwebrwi som nyligen startat eget för att höra hur det går.

Han kommer och hämtar mig i en av sina bilar. När jag kliver in räcker han mig en flaska handsprit och ber mig tvätta mina händer. Han är noga med desinfektera alla ytor i sina bilar.

Zaid arbetade som chaufför i åtta år. Han gillade jobbet eftersom det är socialt, man är ute bland folk. För ett halvår sedan startade han eget. Han kallade sitt företag Taxi & Taxi. Att bara kalla det Taxi hade inte gått, men Taxi & Taxi funkar.

En del trodde inte att han skulle lyckas eftersom telefonnumret var 696969. Som bekant är ju 69:an en sexställning. ”Men det blev tvärtom”, säger Zaid och ler.

”Kunderna tycker det är kul och många skämtar om 69:an”.

Det gick bra för Zaid. Han öppnade en sida på Facebook och en på Instagram. Han byggde upp en kundkrets. Snacket gick i Uppsala om att 69:an var en schysst taxi. Men sen kom coronaviruset som en blixt från klar himmel. Glädje och optimism byttes till oro.

Nu skojar folk inte lika mycket om sexställningar längre. Alla pratar corona.

”Det är vad alla kunderna har i tankarna”, säger Zaid.

Han kör mig till Centralstationen. Där har jag själv stått med min bil och väntat på kunder. Har man tur får man en långkörning.

Så här lugn har jag aldrig sett Centralen tidigare. Det är knappt några taxibilar där. I vanliga fall brukar chaufförerna stå och hänga utanför sina bilar. Man pratar, dricker kaffe och röker. Nu sitter alla kvar i sina bilar.

”De är rädda”, säger Zaid.

”Anställda förare kan sjukskriva sig”, säger han. ”Men inte vi. Vi måste jobba för att få ihop till räkningarna”.

Själv jobbar han i stort sett dygnet runt. När han inte sitter i bilen, tar han hand om växeln eller håller på med pappersarbete.

Han ser uppgiven ut när han säger: ”Det är tomt överallt. Det är som en skräckfilm.”

Zaid är chockad över det som händer. Han har upplevt kriser, men aldrig någonting liknande i det trygga Sverige.

Han visar mig bilder han tagit på Arlanda. Han var där på morgonen. Det är öde. Jag har själv hämtat och lämnat kunder på Arlanda. Det brukar vara smockfullt på parkeringsplatsen. Arlandakörningarna utgör en stor del av kassan för taxiförarna i Uppsala.

Det finns just nu inga allmänna rekommendationer om att undvika att åka taxi. Det borde ju vara ett bättre alternativ till trängseln i kollektivtrafiken. Ändå avstår folk.

Zaid berättar om oron och depressionen bland kunderna. Han har kört flera som blivit av med sina jobb och står inför en osäker framtid. Kafé och restaurangägare som är nära att slå igen.

”Så här kan det inte fortsätta”, säger Zaid.

”Det kommer inte gå. Staten kan inte ersätta alla förluster.”

Vi åker till Willys. Han köper en ask dadlar, så dricker vi kaffe i förbutiken.

Zaids taxibolag är litet; han har tre bilar. Han tror inte att han kommer få någon hjälp av staten att överleva. Han har inte sett någonting i alla fall. Kassan har minskat med med ungefär 70 procent sedan farsoten slog till.

”Fortsätter det så här är det kört”, suckar han.

Han berättar att han körde folk till ett bröllop. Det var tråkig stämning. Många gäster hade ställt in. Det var bara bruden och brudgummen och några till.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar