PATRIK ENGELLAU: I den bästa av alla världar

Det lär finnas onda saker som för något gott med sig. Coronat är en ond sak. Skulle viruset kunna föra något gott i sitt spår? Ja, i den bästa av alla världar så skulle epidemin faktiskt kunna leda till en återhämtning för Sverige.

Det är kanske inte så sannolikt, men låt mig ändå fantisera om goda saker som skulle kunna hända och inte är helt otänkbara. Det första jag önskar mig är att fjällen ska falla från ögonen på svenskarna. När de inser hur tafatt våra politiska ledare, särskilt regeringen, hanterat den begynnande epidemin så kommer de att börja fundera på vad det är för ett skojargäng som de valt att styra landet. Sydkorea har per capita totalt lika många smittade som Sverige men befinner sig vid slutet av sin epidemi medan Sverige befinner sig i inledningen. Taiwan är också färdigt med sin epidemi, verkar det, med totalt 169 smittade mot över 2 000 i Sverige (innan det riktigt börjat i Sverige).

Har du tänkt på att skojarna – och statstelevisionen – numera har svenska flaggor överallt, till och med på kavajslagen. Statsministern är som värsta president Trump mutatis mutandis. Nu passar det clownerna att göra sig gemena och försöka stämma folket på gott humör genom att bruka de symboler som folket gillar men de själva så länge nonchalant avfärdat. Vem vet, kanske tar de ytterligare några steg och rentav medger att Sverige har en egen kultur? Kan det vara så lyckligt att någon av dem går så långt som att säga att han till och med gillar den svenska kulturen? Att han, eftersom han är svensk, kanske gillar den svenska kulturen lite mer än andra, för oss obegripliga, kulturer som vi förväntas hylla.

Jaså minsann, kommer svenska folket lite yrvaket att utropa, får man nu plötsligt stoltsera med den svenska flaggan? Är man inte fascist då? Förvånat kommer svenska folket att undra om det nu får börja använda flaggstängerna på sommarstället utan att bli anklagat för att vara nazist och invandrarfientlig brunråtta. En och annan kommer förstås att fråga sig varför ministrarna klär sig i svenska flaggor i stället för somaliska. Alldeles nyss var de ju multikulturellt orienterade och borde väl därför ha valt flagga lite slumpmässigt. Att de inte valt den syriska flaggan beror nog bara på att de i sitt allmänna nit för kulturell förnyelse inte kommit så långt som att överse med Bashar al-Assads existens ungefär som att den amerikanska flaggan såklart var utesluten på grund av att president Trump finns.

Insikten om våra ledares klantighet är en snöboll som kan komma i rullning som av sig själv. Om coronat är så illa skött, är det då en tillfällighet eller är det eventuellt ett tecken på en mer allmän röta och brist på ledarskap? Hm, den svenska skolan är väl inte så bra? Och hur är det med allt snack om invandringens fördelar och om hur skickligt ledarna skulle organisera invandrarnas integration i ett Sverige vars kultur före coronat inte fanns?

När svenska folket kommit in på det spåret, det vill säga att man får tänka själv eftersom ledarna själva tycks vackla i sin PK-istiska tro, så kan det gå hur långt och okontrollerat som helst. Sådana som gillar svenska flaggan brukar inte vara feminister. Kommer det här att betyda att den officiella och skattefinansierade statsfeminismen kastas överbord? Inte mig emot, skulle det svenska folket säga (utom en minoritet av statsfinansierade aktivister inom miljö- och kultursektorerna samt journalistkåren plus prästerna, förstås). Vad med den av Margot Wallström introducerade feministiska utrikespolitiken som ingen förstått och som utländska diplomater artigt bugar för och sedan, när de kommit hem, garvar knäna av sig åt.

Inser du potentialen i den otäcka och skrämmande coronaepidemin? Den kan få svenska folket att nyktra till när det upptäcker politikerväldets arroganta falskhet. Sydkorea och World Health Organization predikar ett huvudbudskap för virusbekämpningen: skaffa testutrustning så folk enkelt och gratis kan testa sig själva och isolera sig om de är smittade. Placera ut teststationer dit medborgarna enkelt kan köra och bli testade i bilen ungefär som när man tar drive in-kön till McDonalds. Men det går inte ty Sverige har slarvat med att skaffa sig testutrustning och nu köper Trump, som också har slarvat, all utrustning som finns att köpa i hela världen.

Tänk om det gick så långt att svenska folket inser att det faktum att det har tappade förtroendet för dessa ledare inte beror på att folket består av imbecilla populister utan på att ledarna inte förtjänar förtroende. I bästa fall får vi då, hur det nu ska gå till, ett nytt demokratiskt system där kandidaterna till de politiskt beslutande församlingarna består av personer som folk lärt sig att ha förtroende för i stället för anonyma men lydiga partimedlemmar som de statsfinansierade partierna beslutat sig för att belöna med ett hyggligt betalt mandat.

Patrik Engellau