MOHAMED OMAR: Hur ser opinionen ut? Är paniken värre än pandemin?

I en krönika här på Det Goda Samhället den 21 mars ställde jag frågan om paniken kanske är värre än pandemin. Ja, kanske är det så att de drastiska reaktionerna på coronakrisen kommer att orsaka mer skada på det svenska samhället än själva viruset?

Så här skrev jag:

Jag kan ingenting om virussmittor och smittobekämpning. Men jag känner på mig att det som händer nu håller på att utvecklas till något som liknar en masspsykos. Ekonomen Tino Sanandaji kallade tidigare vår inställning till invandringen för en masspsykos. Hysteriska politiker talade om att vi måste rädda liv, ja, vi måste hjälpa människor på flykt. Inget pris var för högt. Medelhavet var det nya Auschwitz. Om du var för en rimlig och hållbar invandringspolitik kallades du rasist eller till och med nazist.

Vår invandringspolitik var, och är fortfarande, fullständigt irrationell. Jag befarar att coronapaniken kommer att få invandringspsykosen att likna en västanfläkt. Den som försöker tala i termer av vad smittobekämpningen får kosta (Är det värt det?) kan komma att utmålas som lika ond, eller ondare, än invandringskritikerna.

Själv var jag till en början positiv till att nationella regeringar visade musklerna och införde striktare gränskontroller. Det kan vi använda oss av, tänkte jag, när förespråkarna för öppna gränser säger att vi inte kan göra något åt massinvandringen.

Massinvandringen är en kris som hade kunnat stoppas för länge sedan. Men politikerna, som tar i med krafttag mot coronan, har låtit den fortsätta.

Ett antal kommentarer till mitt inlägg ”Är paniken värre än pandemin?” var kritiska till politikeretablissemanget och medias överdrivna reaktioner.

Medias nyhetsurval och vinkling överdriver sjukdomens fara:

Rapporteringen i samband med viruset kan vara en källa till problem också. Under Syrienkriget envisades media med att enbart visa damm och ruiner som om hela Syrien såg ut så. I verkligheten var det vissa delar av landet och i flera fall bara vissa delar av städer. Nu visar man ödelagda torg och gator men den som tar sig utanför sin egen dörr märker att rätt mycket folk är ute. Till jobb (långt ifrån alla arbetsplatser är nedstängda), till skola (fortfarande öppna), transporter (buss, t-bana, varor), handla. Även i andra länder (”hela Italien och Spanien satta i karantän”) går man till jobb och mycket annat. Hotellen, t.ex. har inte stängt totalt i Spanien. Mediabevakning kan också styra politisk riktning i ett ömtåligt skede. Är media medvetna om sitt ansvar?

Även alternativmedia överdriver:

Du har helt rätt där, Aurora. Media, tyvärr även alternativ media, har skrämt upp folk med sina krigsrubriker. Lägg därtill all ryktesspridning i social media.Man har gemensamt åstadkommit en häxbrygd. Jag vill faktiskt ge SR och SvT lite beröm för att man nu försöker ge saklig information. Tittar/lyssnar ofta på deras ”frågeprogram” med experter. Det som händer nu går ju inte att politisera.

”Coronahysterin” liknar ”klimathysterin”:

Är Corona-hysteriet ett lika stort idioti som ”klimat-vandeln”? Är vi alla återigen totalt vilseförda?

”Vi är på väg in i en större katastrof än den vi försöker hejda”

Tack Eddie, mycket bra, detta är också mina tankar. Bra att du hänvisar till Kerstin Hessius. Jag skrev igår att jag hoppas att hennes debattinlägg blir det som vidgar och sansar debatten. Vi är på väg in i en större katastrof än den vi försöker hejda. Hysterin måste dämpas. Jag hörde Magdalena Andersson kommentera Hessius inlägg igår. MA gav Hessius ett erkännande och , noterade jag, poängterade att riskgrupperna måste ta eget ansvar också. Kanhända glider regeringen in i en annan , enligt min mening, rimligare strategi.Det är riskgrupperna som ska isoleras/skyddas medan övriga samhället försöker tuffa på igen. Här nere tas redan initiativ för att underlätta livet för oroliga äldre. Handlare har speciella öppettider, bostadsrättsföreningar erbjuder oroliga äldre hjälp att handla. Säkert kan sådana medborgarinitiativ utökas. Vi ska hjälpas åt. Erbjud grannen hjälp, var lojal mot lokala näringsidkare så att de inte måste klappa igen. Kunde japanerna ta sig samman efter Fukushima så kan väl vi. Det är fel att stänga skolor. Besviken på att Åkesson kräver det. Bra jämförelse med masspsykosen vid massinvandringen. De som önskade vett och sans då blev utsatta för hets och förolämpningar. Samma nu. Men eftertankens kranka blekhet kommer fortare denna gången när så oerhört mycket står på spel.

Hela det ekonomiska systemet kan kollapsa:

Problemet med de åtgärder som vidtas idag är inte bara att de kostar väldigt mycket pengar. Det finns också risk att hela det ekonomiska systemet kollapsar.

För närvarande är centralbankerna i färd med att trycka enorma mängder (elektroniska) pengar, exempelvis i form av köpa av statsobligationer för att finansiera statliga åtgärder. Detta skulle om det fortsätter länge kunna leda till hyperinflation. Om detta är sannolikt törs jag inte uttala mig om och det är i alla händelser antagligen bara ett av flera möjliga scenarier.

Blir detta långvarigt kommer banksystemet att skakas i sina grundvalar.

Gissningsvis kommer epidemi bli såpass långvarig att man måste börja väga riskerna för en kollaps i ekonomin mot riskerna att fortsätta med restriktioner i dagens riktning.

Detta fanns möjligen en chans att hejda epidemin innan den fick fäste i landet. Det finns ju länder som kan tjäna som föredöme här. Svenska myndigheter genomförde dock inte åtgärder som möjligen kunde ha hindrat smittan från att etablera sig.

Det hade varit avsevärt billigare i vid mening att stämma i bäcken. (Eller mota Olle i grind för att välja ett annat talesätt.) Det hade kanske inte gått, men ett allvarligt försök hade varit önskvärt.

Facebook

Jag postade även mitt inlägg på Facebook. Kommentarerna där var ungefär jämnt fördelade mellan dem som lutade åt att paniken var värre än pandemin och vice versa. Här är ett urval av kommentarerna som svarade jakande på frågan:

* Ja det tror jag. Paniken är mycket värre än Pandemin. Helt galet

* Många mår helt klart väldigt dåligt psykiskt av detta. Och jag är övertygad om att den stressen, för de allra flesta, är mycket värre för hälsan än att bli smittad av Coronavirus.

* Nu när vi snart får fram ett vaccin och inte minst antivirala läkemedel som kraftigt mildrar symptomen gissar jag att restriktionerna kommer lätta ngn i slutet av maj. Förövrigt tror jag att ekonomin kommer återhämta sig fortare än man tror eftersom marknaden snabbt vill fylla dom hål som uppstått,därför är marknadsekonomi överlägsen planekonomi i att tillfredsställa medborgares behov.Vi får hoppas att dessa på vänsterkanten som ropar på mer politisk styrning och mer statlig kontroll när det gäller såväl ekonomi och samhälle inte blir hörda eftersom det skulle leda till en mer långvarig lågkonjunktur.

* Den efterföljande ekonomiska krisen som kommer är den verkliga krisen, som kommer att ta lång tid att läka..…

* Det handlar om en medvetet och avsiktligt uppiskad RÄDSLA – som försvagar folks immunsystem, gör oss fogliga och lättledda. Vart för dom oss?

Twitter

Jag gjorde även en omröstning på Twitter, som pågick under ett dygn den 21 mars. Det deltog 113 personer/konton i omröstningen. 62,8 procent svarade jakande på frågan om paniken var värre än pandemin:

Det ska bli intressant att se hur opinionen förändras. Om ekonomin skadas ordentligt, och människor mår sämre på grund av förändringarna i vardagslivet, kan opinionen snabbt vända från att vara kritisk till att regeringen gjort för lite till att bli kritisk till att den gjort för mycket.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar