HITTAT PÅ NÄTET: Makthavarnas panikåtgärder kan skjuta världsekonomin i sank

I en krönika på nyhetssajten Dagens PS skriver Mats Hedberg att makthavarnas panikåtgärder för att stoppa coronaviruset kan skjuta världsekonomin i sank:

”Hur stor skada ska vi låta ekonomin ta för att rädda en viss mängd av dem som riskerar att drabbas svårast – kanske 2-3 procent av de smittade? Det handlar inte om att vi inte bryr oss om mänskligt lindande, eftersom vi samtidigt skapar ett enormt lidande när vi låter ekonomin falla fritt. Det blir allt tydligare att detta inte är någon mild recession, utan en regelrätt depression.”

Hedberg menar att makthavarna skickar oss ned i en depression:

”Med vilken rätt sker det när ingen har kunnat visa att coronaviruset inte är dödligare än vanliga influensor?”

Coronakrisen liknar kaoset 1992:

”Det här för tankarna tillbaka till början av 1990-talet när regering och riksbank slogs med näbbar och klor för att bevara den fasta svenska växelkursen. Räntechockerna kulminerade med en svensk ränta på 500 procent i september 1992. Den 19:e november kapitulerade Riksbanken och släppte den fasta växelkursen. Sverige upplevde då tre år av krympande BNP. Svensk ekonomi var i spillror. Något de ansvarige efteråt konstaterade var ett misstag – bland annat dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis.”

Mats Hedberg har tidigare varit finansredaktör på tidningen Dagens Industri och makroekonom på Carnegie.

Dagens PS beskriver sig som ”den optimala nyhetssajten för dig som älskar det bästa av det mesta med tyngdpunkt på business och entreprenörskap”.

Läs Mats Hedbergs krönika i dess helhet på Dagens PS: ”Tro inte att de styrande vet bäst” (21/3)

Redaktionen