HITTAT PÅ NÄTET: Corona – en katastrof utan dess like

Spiked är en brittisk nättidning tillägnad både nyhetsförmedling och opinionsbildning. Tidningen kampanjade för Brexit.

I en ny essä (20/3 2020) skriver sociologen Frank Furedi om coronaviruset. Sjukdomen är en katastrof utan dess like, menar han. Men det är inte sjukdomen i sig som gör katastrofen så allvarlig, utan reaktionerna:

”The impact of Covid-19 on people’s lives and on economic, social and global relations, both now and in the future, is likely to be more far-reaching than any other previous public-health crisis. Not even during the First World War or the Second World War did governments feel the need to close schools. The application of emergency measures in response to Covid-19 is unparalleled in peacetime.”

Trycket på regeringar att vidta åtgärder har ökar, skriver Furedi, eftersom vi nu genom de sociala medierna är medvetna om allt som händer överallt på jorden. Tidigare pandemier i mänsklighetens historia fick inte lika stor uppmärksamhet, fastän de skördade betydligt fler offer än coronaviruset.

Läs mer på Spiked: ”A disaster without precedent” (20/3 2020)

Redaktionen