BITTE ASSARMO: Är coronaviruset jordens straff mot människan?

Knappt har jag läst den katolske biskopens coronatext, och tagit mig för pannan över budskapet att viruset är sänt från Gud för att människor bättre ska tillgodogöra sig det kristna budskapet, förrän jag får anledning att ta mig för pannan än en gång. Nu är det tyska fotbollslandslagets huvudtränare Joachim Löw som tar till orda, och som har ungefär samma budskap – fast denna gång är coronaviruset inte Guds straff utan jordens.

”Världen upplever en kollektiv utbränning. Det verkar som att jorden försvarar sig mot mänskligheten, som alltid tror att den kan göra allt och vet allt.” sa fotbollstränaren.

Joachim Löw är inte först med att koppla ihop coronaviruset med klimathotet. Jag såg det redan för några dagar sedan, då den svenska journalisten Magda Gad gjorde en osammanhängande och hysterisk koppling mellan coronaviruset och Greta Thunberg på Twitter.

Joachim Löw passade också på att kritisera den moderna människan kollektivt:

”Makt, girighet och vinst har alltid stått i fokus (de senaste åren). Men nu har vi något som påverkar oss alla, och vi inser vad som verkligen betyder något i livet: vänner, familj och respekt för andra. Vi måste visa att vi kan vara annorlunda… och behandla varandra med mer respekt i framtiden”, sa fotbollstränaren som tjänar över 44 miljoner kronor om året. Det gör en månadslön på drygt 3,5 miljoner, drygt 850 000 kronor i veckan och 170 245 kronor per dag. Hur var det egentligen, det där med ”girighet och vinst”?

Missförstå mig inte. Jag har inga synpunkter på Joachim Löws lön. Vad jag har synpunkter på är att en människa som tjänar mer på en vecka än väldigt, väldigt många gör på ett år överhuvudtaget uttalar sig om ”vad som verkligen betyder något i livet” och pekar finger åt andra.

Nu har det tyska fotbollslandslaget valt att skänka 27 miljoner kronor till bekämpningen av coronaviruset. Det är lovvärt. En droppe i havet för ett av världens rikaste fotbollslandslag, visserligen, men dock en fin gest. Men det skulle egentligen vara ännu mer intressant att få veta hur mycket tränaren själv skänker, han som nu insett att jorden straffar oss människor med corona för vår kollektiva girighets skull och därför inte längre bryr sig om världsliga ting.

Jag förutspår att det kommer att bli allt vanligare att coronaviruset kopplas samman med klimathotet. Det är helt enkelt logiskt, för just nu är det ingen som pratar om klimatet. Däremot pratar alla om coronaviruset, så för att få den uppmärksamhet de åtrår så hett måste klimatalarmisterna helt enkelt hoppa på coronatåget. Vad kan då vara bättre än att koppla ihop de båda hoten och skapa ett ännu större?

Jag kan riktigt se det framför mig, hur klimatalarmister plötsligt börjar väva in viruspandemin i sina domedagsprofetior. Hur Greta Thunberg håller tal i FN (via link eftersom pandemin hindrar henne från att segla över Atlanten) och berättar för storögt hänförda FN-tjänstemän och politiker att coronaviruset är klimatets eget svar på människans vidriga existens. Hur mamma Malena och pappa Svante skriver en bok om hur deras profetiska dotter kan se viruset med blotta ögat, precis som hon kan se koldioxid(er). Och hur Extinction Rebellion ändrar namn till Extinction Corona Crew – med rätt att sprida smitta till alla otrogna som inte bekänner sig till den nya världsreligionen.

Bitte Assarmo