MOHAMED OMAR: Den gula faran

OPINION Många inom vänstern, och de politiskt korrekta i allmänhet, prioriterar kampen mot så kallad rasism framför allt annat. Jag skriver så kallad rasism eftersom de inte bryr sig om rasismen mot vita människor.

När vanliga människor oroar sig för jihadistisk terrorism, är de oroliga för så kallade ”islamofobi”. När vanliga människor är oroliga för coronaviruset, är de oroliga för att folk ska tycka illa om kineser. Man får inte säga Wuhanviruset eller det kinesiska viruset.

Det är möjligt att många är överdrivet rädda för coronaviruset. Vi får se.

Den amerikanske konservative Tucker Carlson har tagit upp vänsterns märkliga prioriteringar i sitt program på Fox News. Det är korrekt, sa han, att kalla viruset Wuhanviruset:

”Just to be clear, describing a virus from Wuhan as the Wuhan virus is not xenophobia, it’s accuracy and anyone who says otherwise is lying and probably for a reason.”

Andrew Klavan på den konservativa sajten The Daily Wire blev så irriterad av vänsterns pekpinnar att han i rent trots bestämde sig för kalla viruset ”den gula faran”.

Hemma i Sverige har vi en professionell antirasist, Tobias Hübinette, som inte tycker om asiatiska stereotyper. Han har själv östasiatisk bakgrund. Jag skulle gissa att han inte tycker om uttrycket ”den gula faran”.

Hübinette har också visat prov på märkliga prioriteringar. Samma dag som Max von Sydow gick bort påminde Hübinette om att den älskade skådespelarens far hade varit medlem i en ”pro-nazistisk” organisation.

Vita människors synder går i arv. De måste om förlåtelse för vad deras förfäder har gjort.

Nu, när det kinesiska viruset härjar i världen, passar Hübinette på att påminna om en annan av Max von Sydows synder. Denna gång en synd som han begått själv. Han har nämligen uppträtt i ”yellowface”.

På sin blogg den 16 mars skriver Hübinette att Max von Sydow var en av flera svenska skådespelare som spelade asiater i så kallade ”yellowface” när han gjorde rollen som superskurken kejsar Ming i filmen Blixt Gordon (1980).

Kejsar Ming är en grym och despotisk härskare som strävar efter världsherravälde. Han har kinesiska drag, med sneda ögon, slokmustasch och pipskägg. Han är sannolikt tecknad efter den brittiske författaren Sax Rohmers kinesiske skurkfigur Fu Manchu från 1913.

Sax Rohmer (pseudonym för Arthur Henry Sarsfield Ward, 1883-1959) skrev flera äventyrs- och kriminalberättelser om Fu Manchu mellan 1913 till 1959.

Fu Manchu överlevde sin skapare. Andra författare fortsatte skriva om det onda geniet och han har även figurerat i filmer, tv-serier och tecknade serier. Han spelades av Christopher Lee i filmen The Face of Fu Manchu från 1965.

Fu Manchu är den gula faran personifierad. Sax Rohmer beskriver honom så här i boken The Mystery of Dr. Fu-Manchu (1913):

”Imagine a person, tall, lean and feline, high-shouldered, with a brow like Shakespeare and a face like Satan, … one giant intellect, with all the resources of science past and present … Imagine that awful being, and you have a mental picture of Dr. Fu-Manchu, the yellow peril incarnate in one man.”

Den diaboliske Fu Manchu föraktade de vita och strävade efter världsherravälde. I filmen The Mask of Dr Fu Manchu från 1932 håller han upp en blond kvinna för sina anhängare och utropar: ”Döda den vite mannen – och ta hans kvinnor!”

Man påminns om Fu Manchus hat mot den vite mannen när man läser Hübinettes ord i tidningen Creol år 1996:

”Att känna eller t o m tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade, och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

Det här var i hans ungdom, numera uttrycker sig Hübinette mera behärskat.

Max von Sydows rollfigur kejsar Ming, liksom Fu Manchu, skulle nog också ha kunnat utropa: ”Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande!” Däremot var de inga stora anarki-fans. Förutom kanske som ett mellanstadium till tyranniet.

Det är värt att notera att Hübinette är öppen med att han tror att ”mångkulturen” kommer att leda till Västerlandets undergång i blod och lidande. Jag undrar hur många andra ”antirasister”, vilka utåt sjunger mångkulturens lov, i sitt innersta tänker samma sak, men inte säger det.

När jag var barn, 1986, kom filmen Big Trouble in Little China. Där förekommer en Fu Manchu/kejsar Ming-figur vid namn Lo Pan. Han är en ondskefull trollkarl som håller till i en underjordisk värld under Chinatown i San Francisco. Filmens huvudperson, den vi hejar på, heter Jack Burton. En vit man.

Hübinette kan inte stämpla Lo Pan som en ”yellowface” – figuren spelas nämligen av en skådespelare med kinesiskt påbrå: James Hong.

För att muntra upp mig själv och mina vänner som lider av coronadepression gjorde jag en meme med Lo Pan. Han fick representera det kinesiska viruset och Jack Burton fick representera den virusbekämpning som många önskar sig. En tuffing.

Figuren överst till vänster är Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Jack Burton är ingen hjälte. Han är ganska klantig. Men, med hjälp av sin kinesiske sidekick Wang Chi överlever han Lo Pans svartkonster, tre kinesiska stormgudar och ett antal monster. Och han är cool:

”Just remember what ol’ Jack Burton does when the earth quakes, and the poison arrows fall from the sky, and the pillars of Heaven shake. Yeah, Jack Burton just looks that big ol’ storm right square in the eye and he says, ‘Give me your best shot, pal. I can take it.'”

Japp, den vite mannen samarbetar med sin kinesiske vän för att besegra den onde kinesiske trollkarlen.

Det blev en meme som är öppen för många tolkningar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar