MOHAMED OMAR: Max von Sydow är död

KULTUR I inledningsscenen till Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet (1957) kommer Döden gående längs en stenig strand.

Han har kommit för att hämta riddaren Antonius Block.

”Vem är du?” frågar riddaren.
”Jag är Döden.”
”Kommer du för att hämta mig?”
”Jag har redan länge gått vid din sida.”
”Det vet jag.”
”Är du beredd?”
”Min kropp är rädd, inte jag själv. Vänta ett ögonblick.”
”Så säger ni alla. Men jag lämnar inga uppskov.”
”Du spelar ju schack, inte sant?”

Max von Sydow som spelade riddaren har avslutat sitt sista parti mot svart. Hur bra man än spelar vinner Döden alltid.

Den drömske scenen har gjort intryck på mig, liksom på så många andra. Jag skrev en prosadikt om riddarens schackspel mot Döden. ”Spela schack”, hette den. Dikten trycktes i samlingen Skymning öfver Upsala, som kom ut i september 2013.

”Spela schack” liksom övriga dikter i Skymning öfver Upsala finns att lyssna till på YouTube. Bakgrundsmusiken har jag tagit från den italienske kompositören Giacinto Scelsi (1905-1988). Hans musik är ganska obskyr, liksom han själv. Scelsi vägrade att låta sig fotograferas. De enda bilder som finns på honom är från ungdomen. Som namnteckning använde han en symbol: en cirkel med en horisontell linje undertill.

Den enda gång Scelsis musik har fått en större spridning var när den inkluderades i soundtracket till Martin Scorseses psykothriller Shutter Island (2010).

Hans musik är stundtals skrämmande och påminner om György Ligetis stycken i soundtracket till filmen 2001: A Space Odyssey. Skrämmande, som tanken på det skälvande, sköra livet i ett till synes oändligt, svart universum.

Max von Sydow var en stor svensk skådespelare.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar