LARS HÄSSLER: Det hopplöst vänsterpolitiskt korrekta Public Service

OPINION Sverigedemokraterna föreslog nyligen att riksdagens kulturutskott skall kunna ”kalla in” cheferna för public service-bolagen för att svara på kritik om bristande opartiskhet i enskilda program. Detta har väckt ett ramaskri i media och bland vissa politiker, även M, och SVT:s VD Hanna Stjärne har sagt att ”en gräns har passerats”.

Nättidningen Kvartal har nyligen i sin veckopanel tagit upp ämnet med bland andra vänsterpartiets f d partiledare Lars Ohly och SD:s Europaparlamentariker Jessica Stegrud. Dessa två hade naturligtvis helt olika uppfattningar i sakfrågan.

Jag ser ofta på SVT:s nyhetsprogram och lyssnar på SR, framförallt Studio Ett, Godmorgon världen, Konflikt, Europapodden med fler. Dessa program är för det mesta bra och initierade, men tyvärr ibland synnerligen partiska.

Godmorgon Världens veckopaneler under februari/mars i år är sådana exempel.

Den 16 februari bestod panelen av:

* Tor Gasslander, som har medverkat i bland annat vänsterorienterade ETC, Expo, och Sydsvenskan. Han är chefredaktör för Flamman, en oberoende socialistisk nyhetstidning.

* Lisa Pelling, statsvetare som har jobbat som talskrivare för UD. Hon skriver för Dagens Arena, (tidigare Agora), en fackföreningsnära tankesmedja som främst finansieras av fackliga organisationer.

* Paulina Neuding som har ett förflutet hos Liberalerna och kallar sig ”icke-socialistisk feminist”. Hon är skribent för Quilette, en nättidning för ”fri tanke”.

Här har vi sålunda två vänstersocialister och en liberal deltagare.

Veckopanelen den 21 januari bestod av:

* Anders Lindberg, journalist som har suttit i socialdemokraternas partistyrelse, varit sakkunnig på UD och nu politisk chefredaktör på Aftonbladet, en typisk ”sosse”.

* Andreas Gustavsson, författare och chefredaktör för Dagens ETC, en vänster- och miljöorienterad dagstidning.

* Carolin Dahlman, författare, skribent och har bland annat ett förflutet hos Timbro och Sunt Förnuft. Idag är hon politisk redaktör för Kristianstadsbladet, en liberal tidning.

Här har vi återigen två vänstersocialister och en liberal deltagare.

Veckopanelen 2 mars bestod av:

* Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och chefredaktör för Sydöstran (S)

* Helle Klein, journalist, präst och chefredaktör för Dagens Arbete, en fackföreningstidning.

* Maria Ludvigsson, redaktör på SvD, oberoende moderat

Återigen två vänstersocialister och nu en moderat i panelen.

I alla tre fallen finner man en markant lutning åt vänster i panelerna. Alltid två vänster och en liberal eller moderat.

Om man ser på svenska folkets politiska hemvist idag så är situationen den att M, KD och SD utgör mer än 50 procent av väljarna (och skulle få majoritet i riksdagen), och vid valet 2018, om man räknar C och L som borgerliga (även om de senare valde att stödja en S-regering) nästan hälften av väljarna. Trots det är vänstern representerad till 2/3 i varje panel och 1/3 till någon liberal eller moderat representant. En enda gång (vad jag vet) har Samtidens chefredaktör (SD) Dick Erixon fått närvara. Ibland har PJ Anders Linder för tidningen Axess förekommit. Den mest förekommande personen är troligtvis Göran Greider, författare, debattör och chefredaktör för den fristående socialdemokratiska Dala-Demokraten.

Att ett statsfinansierat public service-bolag som SR inte är mer fingertoppskänsligt än att man inser att det borde inkludera personer som speglar skattebetalarnas politiska preferenser är anmärkningsvärt. Visserligen är det fastlagt att merparten av de anställda där har politiska sympatier långt åt vänster, mestadels MP, V, FI, V och S, men med tanke på att man i Danmark håller på att skära i sitt public servicebolag DR och Boris Johnson i UK har för avsikt att minska BBC:s anslag, undrar man hur cheferna på SVT och SR tänker. Hur länge ska våra public service-bolag skjuta sig själva i foten?

I en ironisk tvist i Godmorgon Världens satirprogram Public Service den 2 mars chikanerades Samtidens Dick Erixon. I en imiterad röst fick ”han” avsluta programmet med kommentaren ”ett tag till får ni väl hålla på, kanske” (med er agendasättande journalistik, min anmärkning).

Lars Hässler