MOHAMED OMAR: Det är inte snällt att fråga om sjalen, säger fröken

OPINION Min vän har en dotter som är nio år. Han har satt henne i en ”bra” friskola för att undvika mångkulturellt stök. Men det finns inga helt mångkulturfria zoner i Det Nya Sverige. Däremot finns det som bekant svennefria zoner, det vill säga zoner där så kallade ”svennar” inte känner sig välkomna.

Även i denna ”bra skola” (en ”bra skola” är som sagt ofta ett kodord för en skola med mindre mångkultur) förekommer det till exempel islamisk sjal, så kallad hijab, på barn. I vännens dotters klass går det två flickor med hijab. Två, och det här är alltså en skola som är vald för att slippa för mycket mångkultur…

Dottern har berättat att hijabflickorna slipper vara med på gympan. Det heter att de har ont i magen eller har huvudvärk. Varje gympalektion, varje vecka, året runt. En av dem är inte heller med på musiken eftersom musik är ”haram”.

Dottern berättar också att denna tjej, hon som inte är med på musiken, vid ett tillfälle vägrade att göra sina uppgifter i naturvetenskap. ”Jag tror inte på det här”, sa hon. ”Allah har skapat världen”. Så hon behövde inte göra dem.

Ingen av klasskamraterna får fråga om hijaben, säger dottern till min vän. Lärarna har sagt att det inte är snällt att fråga. De får heller inte fråga varför hijabflickorna inte deltar på gympan eller musiken eller slipper vissa uppgifter i naturvetenskap. Då blir de tillsagda av lärarna. ”Alla är lika mycket värda”, säger fröken.

Mitt intryck är att lärarna bidrar till att upprätthålla en bild av hijaben som något heligt, något som är bortom förnuftiga samtal och kritik. Och det är besynnerligt, för hijaben är bara helig för de muslimer som tror på den. Inte för oss otrogna.

Eftersom Sverige är en sekulär stat ska inte skolor ägna sig åt att upprätthålla religiösa tabun om att man inte får diskutera eller kritisera det ena eller andra. Vi får säga vad som helst om våra egna nationella symboler, som monarkin, nationalsången och flaggan, men inte om främmande religiösa dogmer. Du kan, som statstelevisionen gjorde en gång på Melodifestivalen, framföra en förvrängd version av nationalsången, men du kan inte vara vanvördig mot hijaben. För då är du inte snäll.

Hijaben är obehaglig. Den innebär att små flickor sexualiseras, de ses föremål för begär som ska skylas. Och detta har stöd i den islamiska traditionen där flickor som inte nått puberteten anses vara giftasmogna. Profeten Muhammed själv gifte sig med en sexårig flicka och fullbordade äktenskapet då hon fyllt nio. Muhammed var 54 år gammal, hans hustru lekte med dockor. I Koranen talas det om äktenskap med flickor som ännu inte börjat menstruera.

Hijaben är också obehaglig eftersom den tvingar in barn i en roll. Genom hijaben ses de som muslimer av sin omgivning, trots att de själva saknar den kunskap som krävs för att göra ett sådant ställningstagande. Det försämrar dessa flickornas chanser att utveckla en egen identitet och ett eget tänkande.

Den svenska skolans, och delar av den svenska vuxenvärldens, respekt för denna symbol gör dem till dåliga förebilder för våra barn. När de tillåter elever att slippa göra uppgifter i naturvetenskap lär de våra barn att religiösa trosuppfattningar förtjänar mer respekt än den vetenskap som gjort väst till världens mest framgångsrika civilisation.

BILD: Skolgård i Det Gamla Sverige, Skytts härad, Fru Alstad socken, Skåne 1906.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar