MOHAMED OMAR: Min hatt den har tre kanter

KULTUR Idag är det den 25 februari och fettisdag. I fastlagen, tiden före fastan, ska man festa. I handboken Svenska helger från 1932 skriver husmodern Thora Holm:

”Tiden närmast före Fastlagen är festers och bjudningars tid. Karnevaler och maskerade samt baler avlösa varandra, men allt inomhus, i motsats till Söderns sprudlande gatuliv.”

Ja, visst vore det roligt med en maskerad? Ett enkelt sätt att klä ut sig på fettisdagen är att sätta på sig en trekantig hatt, sådana som var populära på 1700-talet.

De är billiga och lätta att få tag på.

Adolf Fredrik var kung mellan åren 1751–1771. Han ska ha älskat semlor, så pass att han åt ihjäl sig på dem. Det ska ha sett på fettisdagen den 12 februari 1771.

Adolf Fredrik bar en trekantig hatt på sin kröning.

När man har en trekantig hatt på huvudet måste man så klart sjunga ”Min hatt den har tre kanter”:

Min hatt, den har tre kanter,
Tre kanter har min hatt.
Och har den ej tre kanter,
Så är den ej min hatt!

Adolf Fredrik var tysk. Den här sången är också tyskt. Så då ska man så klart sjunga den på tyska också:

Mein Hut, der hat drei Ecken,
drei Ecken hat mein Hut.
Und hätt’ er nicht drei Ecken,
so wär’ er nicht mein Hut!

Melodin till sången kommer från en folkvisa med titeln ”Karneval i Venedig”. Den karnevalen är fortfarande en av de mest kända och uppskattade i världen.

Karneval – en fest för att ta farväl av kött och annat gott, det är vad fettisdagskalaset är. För dagen efter, askonsdagen, är första dagen i fastan. Då är det slut på det roliga.

I Nordisk familjebok förklaras ”karneval” så här:

Karneval (fr. carnaval, ital. carnevale, egentl. natten före ask-onsdagen, då man för en tid afsade sig njutningen af kött, antages vanligen vara en sammansättning af ital. carne vale!, ”kött, farväl!”, men är sannolikare en förvrängning af med. lat. carnelevamen, af caro, kött, och levare, borttaga), ursprungligen benämning på den af en mängd lustbarheter och upptåg betecknade tiden mellan trettondedag jul och ask-onsdagen, med hvilken sistnämnda dag den 40 dygn långa fastan inträdde.

Den engelske poeten Byron prisade karnevalen i Venedig:

Af alla orter, hvarest karnevaler
Man hade i de gamla goda dar
Med dans och sång och serenad och baler,
Maskrader, komedi och ömmaa par
och spetsigt skämt och trubbiga faraler,
Venedig obestridt den främsta var, —
Vid tidepunkten just för min historia
Stod denna hafvets dotter i sin gloria.

Ur Beppo. En venetiansk historia (1854). Svensk översättning av C. V. A. Strandberg.

Adolf Fredrik drack champagne till sina semlor. Jag skulle hellre föreslå punsch, en väldigt svensk dryck, som dessutom passar utmärkt med kaffe och bullar. Öppna din semla och stänk lite punsch på grädden. Ett annat tips: ha några droppar punsch i ditt heta, nykokta kaffe. Rör sedan i grädde, socker och kanel. Smakar ljuvligt!

BILD: Den trekantiga hatt som Adolf Fredrik bar vid sin kröning.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar