NYTT PODDAVSNITT: Mansrollen i förfall?

PODCAST I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 21/2 2020) pratar Eddie (Mohamed Omar) med skådespelerskan, debattören och kulturskribenten Paula Ternström om mansrollen. Vad innebär det att vara man idag? Vilka manliga förebilder finns det? Eddie nämner manliga hjältar i filmens värld, som till exempel boxaren Rocky Balboa, som sa:

Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen och fortsätta röra dig framåt. Hur mycket du kan ta och ändå röra dig framåt. Det är så du vinner.

Rocky har alltså en egenskap som gör att han kan vinna mot starkare motståndare: uthållighet. Han kan ta hur mycket stryk som helst. Han kan falla, men står upp igen. Det är väl därför han blivit en förebild för Jimmie Åkesson, en partiledare som fått utstå mer spott och spe än någon annan politiker, men som trots det lett sitt parti till att bli Sveriges största i flera mätningar.

Paula Ternström har lett tre seminarier om mansrollen på Det Goda Samhället. I panelerna medverkade män och kvinnor med olika bakgrunder, yrken och erfarenheter. Seminarierna spelades in och finns att se på Det Goda Samhällets YouTube-kanal DGS-TV.

Lyssna på poddavsnittet om mansrollen i spelaren nedan:

Redaktionen