MOHAMED OMAR: Kommer mer islam att göra Sverige till ett mer ”öppet” land?

OPINION En glad Katrin Sternfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, meddelade på måndagskvällen (17/2) att hon i år ska ge mer bidrag till muslimernas eid-festival i Malmö.

Ett Malmö som går back, som är beroende av bidrag från andra kommuner, har tydligen råd med detta. Men syftet är väl så gott. Sternfeldt Jammeh menar att bidragen till muslimernas fest kommer att gynna ett ”öppet och välkomnande Malmö”.

Hur blir Malmö mer ”öppet” av islam? Finns det något muslimskt land i världen som är lika ”öppet” som Sverige? Mig veterligen finns det ingen skillnad mellan det islam som finns i Sverige och det islam som finns i länder med muslimsk majoritet. Det är Koranen och profeten Muhammeds budskap som förkunnas i alla moskéer.

Mer islam i Sverige torde därför betyda att vårt land blir mer likt länderna i islamvärlden där islam har mer inflytande, alltså mindre ”öppet”. Titta på länderna varifrån de muslimska invandrarna kommer, så tittar du på Sverige. Jämför och fråga dig vem som egentligen behöver lära sig ”öppenhet” av vem.

Religiösa minoriteter, även muslimska sådana som till exempel ahmadier, har det mycket svårare i de flesta islamiska länder än i det sekulära, icke-islamiska Sverige. Islamiska länder präglas av monokultur snarare än mångkultur, det vill säga en strävan efter att bara en världsåskådning ska dominera. Man finner ofta också intolerans och diskriminering.

Min erfarenhet av att resa i Afrika och Mellanöstern, men också i mitt umgänge med muslimska invandrare i Sverige från dessa regioner är att stödet för mångkultur, idén om att blanda kulturer, är starkast bland svenskar och andra västerlänningar. Det borde i och för sig inte förvåna då mångkulturalismen växt fram i västvärlden. Få stater utanför väst arbetar aktivt för att göra sina samhällen mångkulturella.

Eidfestivalen i Malmö arrangeras av studieförbundet Ibn Rushd som av bland andra forskaren Sameh Egyptson pekas ut som en del av Muslimska Brödraskapet. Forskarna Magnus Ranstorp och Aje Carlbom har skrivit att Ibn Rushd kan ”kan kopplas till Muslimska brödraskapets ideologiska skola”.

Muslimska Brödraskapet är knappast en organisation som vill ha mer ”öppenhet”.

Årets eid infaller den 23 maj. Jag har var muslim i många år och jag har firat eid i moskéer i många olika länder. Det går till på samma sätt överallt. I moskéerna reciterar man en bön som innehåller följande rader:

Det finns ingen gudom förutom Gud,
som bistod sin dyrkare,
som gav hans krigare överhanden
och genom sin egen makt besegrade de otrognas skaror.

Läs hela bönen på arabiska och engelska här

På eid reciterar man dessa verser med stolthet och glädje medan man prisar Gud och hans mäktige profet. Ja, Gud är sannerligen stor. Med Hans himmelska hjälp kunde Muhammed förgöra de ”månggudadyrkande” araberna och göra sig till härskare över hela Arabien. Muhammed lät krossa alla tempel och gudabilder. Han fördrev judarna och de kristna. Enligt Koranen är Muhammed ett föredöme för muslimer i alla tider.

BILD: Katrin Sternfeldt Jammehs Facebookkonto 17 februari 2020.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar