BITTE ASSARMO: När kommer Anders Lindberg ut med att han tror på tomten också?

OPINION Ibland frågar folk mig om det inte är svårt att alltid hitta saker att skriva om. Svaret blir då att jo, det kan faktiskt vara rätt svårt – men inte för att det finns för lite att skriva om. Faktum är att det finns så mycket att skriva om att man inte ens vet var man ska börja när man väl slår sig ner och fattar pennan, eller rättare sagt börjar knattra på tangentbordet. Och det mesta är fullkomligt absurt.

Den senaste veckan är ett bra exempel på det. Jag talar naturligtvis om ”SAS-gate”. SAS gör en reklamfilm, folk ogillar reklamfilmen, SAS påstår att de är under attack och de stora mediehusen knyter ihop säcken genom att påstå att det är ryska trollfabriker som ligger bakom alltsammans. Och alltsammans på bara en dag eller två.

Det är mer befängt än en Monty Pythonsketch.

Lika befängt är det att de som ena dagen skambelägger folk för att de flyger plötsligt börjar skambelägga folk som inte gillar SAS nya reklam. Det är skamligt att flyga, men mer skamligt att ogilla ett flygbolag som försöker skaffa kunder genom att pissa på folks kultur, liksom.

En av de ledarskribenter som ansträngde sig mest för att skruva till SAS-affären så att de protesterande skandinaverna – människor som du och jag – skulle svartmålas var förstås Aftonbladets Anders Lindberg. Det var Sputnik hit och Putin dit och troll bakom varenda buske. Och SAS är ett jättefint företag med en helt underbar värdegrund som står över all kritik. How dare you? Ni är alla rasister, fascister, högerextremister och Putinanhängare, pilutta er!

Det blev nästan lite lyteskomik till sist. Och jag är nog inte den enda som undrar när Anders Lindberg kommer ut med att han tror på tomten också. Att döma av den takt med vilken han författar nya fantasier lär det inte dröja särskilt länge.

Det som är så fascinerande med hela den här SAS-affären är den envetna ivern att ständigt osynliggöra den svenska – och i det här fallet även norska och danska – kulturen. Varför är det så viktigt att just vi inte ska få ha någon kultur? Att just vi ska utmålas som högerextremister när vi värnar vår kulturella särart? Lek med tanken på att någon skulle påstå att den turkiska kulturen inte existerar. Eller den kurdiska. Eller den iranska. Eller vilken kultur som helst utanför Skandinaviens gränser. Det skulle bli ramaskri.

I den situationen skulle Anders Lindberg göra precis raka motsatsen mot vad han gjort nu. Han skulle rasa över de illvilliga onda krafter som förnekade förekomsten av kurdisk, turkisk, iransk kultur. Om han alls skulle dra in tomtar och troll så skulle det vara reklammakarna som var ondskefulla Putinanhängare, inte de protesterande folk som vill värna sin kultur. Det är skillnad på folk och folk.

Så skruvat är faktiskt debattklimatet idag. Och inte bara debattklimatet för den delen – även nyhetsrapporteringen lider av samma sjuka. Jag är ganska sparsam med att se på nyheter förmedlade av svenska mediehus, men härom dagen satt maken och jag och slötittade på nyheter från Expressen-TV. Det var en märklig upplevelse. I sin reklam för den egna kanalens klimatbevakning tog man sig för att kalla alla, som inte helhjärtat köper tonårsflickan Greta Thunbergs bild av exakt allt, för ”klimatförnekare”. Som av en händelse råkade Lars Bern flimra förbi på en bild just när speakerrösten beskäftigt informerade tittarna om att Expressen ”slår hål på klimatförnekarnas myter”.

Nyheter? Knappast. Hårdvinklad indoktrinering, snarare. Eller, som det kallas i Wolodarskis guldskimrande tidevarv, agendajournalistik. Om den journalistiken är sann eller inte spelar ingen som helst roll – i själva verket är ju ordet agendajournalistik i sig en indiktion på att sanningen
är av underordnad betydelse. Agendan är viktigast – sanningen är endast intressant som den följer den uppsatta agendan.

När det gäller förnekandet av den svenska, skandinaviska kulturen misstänker jag att folk som Anders Lindberg och Peter Wolodarski faktiskt tror att dessa ständiga pekpinnar om hur små och usla vi är kan leda till ett mindre nationalistiskt samhälle. Om de tror det är de dummare än tåget. Ju mer sådan här dynga vi matas med, desto mer medvetna kommer vi att bli om vilka vi är och vad vi står för. Oavsett vad de stora mediehusen diktar ihop för historier om tomtar och troll.

Bitte Assarmo