MOHAMED OMAR: Jo, jihadisterna är muslimer

OPINION Det är inte lätt att hänga med i pk-logiken. Jihadisterna är inte ”riktiga muslimer”, men om man påpekar att hbtq-imamer faktiskt inte har något att stödja sig på i islam, då heter det att islam kan tolkas hur som helst. Man ska inte vara en sån där gammaldags ”essentialist” som tror att ord har en mening. Hur ska de ha det?

PK-isterna är ”essentialister” när det passar, och lite mer flexibla när det passar. Syftet är alltid att vårda islams goda rykte. Dock, så här är det. I Koranen, i profeten Muhammeds ord och gärningar, i den islamiska lagen, finns inget stöd för någonting som liknar hbtq. Noll. Däremot hittar man massor av stöd för jihadisternas handlingar. Inte en eller två tvetydiga verser, utan många.

Ändå ska man helst inte ifrågasätta de ytterst få hbtq-muslimerna som pk-isterna lyckas leta fram, medan jihadisterna är falska muslimer. Säger du till en hbtq-muslim att hen inte är en riktig muslim, kränker du hens rätt att identifiera sig själv. Jihadisterna identifierar sig själva som muslimer, men pk-isterna tvekar inte att kränka dem genom att ta ifrån deras ”agens” och ”objektifiera” dem.

För det spelar ingen roll hur högt jihadisterna skriker Allahu akbar, i pk-isternas ögon är de efterblivna stackare som inte har en aning om vad de pratar om. Pk-ister som aldrig har läst ett ord i Koranen vet mer om islam än hängivna, koransprängda jihadkrigare som är beredda att offra både liv och egendom för den rätta tron.

En ny jihadattack drabbade Storbritannien söndag den 2 februari. Jihadisten Sudesh Amman hugg ner tre människor med kniv på gatan i Streatham i södra London. Polisen sköt ner honom innan han hann döda fler.

Sudesh Amman skulle egentligen inte ha varit ute på gatan. Han var dömd för att spridit Islamiska Statens propaganda på sociala medier, men han släpptes efter halva tiden. Släpp fångarna loss, det är vår! Det är inte bara det svenska rättsväsendet hämmas av 68-flum. Flummet har infekterat hela västvärlden.

Engelska medier är lika bra som de svenska på att skriva snyftande reportage om jihadister. I Daily Mail, som annars hör till de bättre inom mainstreammedia, intervjuade Sudeshs mamma som berättade om vilken liten underbar ängel han var. Hon har ingen aaaning om vad som hänt med honom. Hon spekulerar i om det inte kan vara ”den vite mannens fel”. Ja, den söte gossen blev nog jihadist av de hemska upplevelserna i det fruktansvärda fängelset. Hon glömmer dock att nämna att han sattes där för att han hyllade IS. Enligt domaren, som lät låsa in Sudesh 2018, längtade han redan då efter att bli martyr och komma till paradiset. Han ansåg också att det var rätt att äga och våldta slavinnor.

Jag erinrar mig ett arabiskt ordspråk: ”Apan är ett rådjur i sin mors ögon”. Rådjuret är en symbol för skönhet i den arabiska poesin. Apan ses inte som lika skön.

Var Sudesh muslim? Ja, han var liksom alla jihadister muslim. Om det är sant som vissa pk-ister påstår att jihadism inte har någonting med islam att göra, borde man väl kunna hitta åtminstone någon jude, kristen eller buddist i deras led. Kanske till och med en ateist? Nej, den Islamiska Statens armé, som inte har någonting med islam att göra, bestod uteslutande av muslimer. Och Sudesh var inte bara namn- eller vanemuslim. Han gick till moskén och bad med de rättrogna. Det gjorde Taimour Abdulwahab också; han som sprängde sig i Stockholm 2010. Lastbilsjihadisten Akilov gick också till moskén. Och alla de andra.

Konstigt att alla dessa jihadister gillar att hänga i moskén, ett islamiskt bönehus, när jihadismen inte har någonting med islam att göra. Sudesh ansåg att det var rätt att äga och utnyttja slavinnor. Det gjorde Muhammed, islams grundare också. Det står i islams egna böcker. Men enligt pk-isterna så är det förlegad ”essentialism” att kolla på vad som faktiskt står där.

Och jihadistens mamma är nog inte så aaaningslös som hon vill framställa sig. Jag tror hon vet lite om Muhammeds jihadkrig. Jag tror att hon, liksom många muslimska mammor, har lärt lille Sudesh att älska och vörda denne Muhammed och se honom som ett föredöme som ska leda honom till paradiset. Däremot tror jag inte att hon gillar vad hennes son har gjort. Betydligt fler muslimer borde på allvar fundera på konsekvenserna av att upphöja Muhammed och tolka Koranen bokstavligt.

BILD: Arabisk slavmarknad i Muskat, Oman. Illustration ur den franska tidskriften L’Illustration (1849).

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar