PATRIK ENGELLAU: En farlig minister

OPINION Den grad av fördomsfullhet som jag hittills uppnått har tagit mig många år att utveckla och har vid det här laget givit prov på avsevärd tillförlitlighet. Sålunda kan jag pricksäkert definiera jämställdhetsminister Åsa Lindhagen som en fiende till oss nettoskattebetalande medelklassare. (Jag vill därmed inte på något sätt hävda att hon skulle vara klockrenare på den punkten än exempelvis kulturminister Amanda Lind eller socialminister Lena Hallengren, absolut värdiga medtävlare till Åsa Lindhagen om de mest framträdande positionerna.)

Att Lindhagen är en rätt ung kvinna, att hon är miljöpartist och att hon valt att specialisera sig på jämställdhet är ledtrådar som får min inre Hercule Poirot att aktivera de små grå cellerna och göra sig vaksam för möjliga och då troligen ondsinta attacker från hennes sida mot just medelklassare och andra vanliga människor. Fiender skjuter. Det är bara att vänta på anfallet.

Nyligen presenterade statsrådet Lindhagen mycket riktigt en social analys. Den förekom i tidningen ETC och går ut på att vi som oroar oss för utvecklingen i Sverige är rasister som hatar både invandrare och fosterlandet:

Parallellt med hatet sprids budskapet att Sverige håller på att falla sönder. I dessa tider matas vi med signaler om att Sverige går åt fel håll och att det är invandrarnas fel. Som ett långsamt gift sipprar budskapet in också hos befolkningen i stort. Så försiktigt att det knappt märks letar det sig in i människors tankegångar… Jag skulle vilja kalla dem Sverigehatare… Hur mycket rasism och misstänksamhet tål egentligen Sverige?

Om man har någon uppfattning, till exempel i mitt fall att jag bland övriga åsikter hyser oro för utvecklingen i Sverige – och särskilt för att sådana som Lindhagen inte ens tycks uppfatta obehagliga signaler och än mindre ha vilja och förmåga att vidta motåtgärder – så får man tåla gliringar. Det är ok, Åsa Lindhagen, om du skojar med oroliga medborgare och kallar oss paranoida. (Hamra gärna in anklagelserna  mot medborgarna och misstroendet mot dina uppdragsgivare när vi närmar oss riksdagsval.) Men om du inte besvärar dig med att lyssna på medborgarna tillräckligt för att höra vad vi säger är det allvarligt.

Lindhagen tror uppenbarligen – läs citatet igen – att sådana som jag anser att det är invandrarnas fel att Sverige går åt fel håll. Så är det inte, Åsa Lindhagen. Förr i tiden fanns det nog en del svenskar som instinktivt tog avstånd från invandringen för att invandrarna såg annorlunda ut. Men de miljontals medborgare som blivit alltmer oroade under det senaste decenniet anser inte att Sveriges problem är invandrarnas fel. De anser att det är ditt fel. Ditt och dina politikerkollegors.

Varför tror du, Lindhagen, att det kommer fler migranter till Sverige än till något annat mottagarland per skalle i mottagarlandet? Varför anser de Sverige vara så attraktivt? Tror du att de är fascinerande av den svenska sävens susning eller att de drömmer om att åka längdskidor över mörka, snöklädda vidder i månsken? Längtar de efter sill och nubbe och dans kring midsommarstången? Har de tjusats av Fredmans epistlar?

Såklart du inte tror. Du är troligen en begåvad människa. Annars hade du inte kunnat slå dig fram till en ledande position bland den svenska medelklassens fiender. Du vet att det är du och dina kollegor bland politikerna som har bäddat för migrationen genom att skapa med europeiska mått oöverträffade materiella mottagningsvillkor för migranter, så fördelaktiga att många väljer Sverige trots att det är kallt och i många stycken ogästvänligt och ligger så långt bort det går. Och det är särskilt sådana som just du, alltså miljöpartister, som kämpar för att inte vidta motåtgärder vilket bland annat framkallar det tokroliga apspel där er regeringskollega socialdemokraterna, som drivs av motsägelsefulla instinkter, låtsas begränsa invandringen utan att göra något som märks.

Den svenska medelklassens fiende är inte invandrarna. Fienden är du. Det är vämjeligt att höra dig skylla ifrån dig och försöka lägga skulden för Sveriges problem på medborgarna.

BILD: Skärmdump tagen från Dagens ETC 20/1 2020.

Patrik Engellau