Bitte Assarmo: Det finns anledning att vara skeptisk till avslöjandena från Uppsala universitet

Bitte Assarmo

KULTUR Just nu sprider de stora medierna ”nyheten” att vikingarna led av klimatångest. Efter att ha ägnat närmast en evig tid åt att försöka tolka den mystiska så kallade Rökstenen har forskarna nu nämligen, nästan som genom Guds försyn, kommit fram till att det är just detta budskap som står inristat på den hittills svårtolkade runstenen. Flera tidningar, som Aftonbladet och DN går så långt som att påstå att runorna är en ”klimatvarning”, nästan som om vikingarna skulle ha haft en övernaturlig förmåga att se in i framtiden.

Det är synnerligen intressant att denna nya, tvärsäkra tolkning avslöjas just nu, när klimatet är ordet på allas läppar. Går den nya tolkningen att lita på, eller är den en eftergift åt dagens klimatkonsensus?

Som garant för tolkningen står Uppsala universitet. Och de är uppenbarligen helt säkra på att de nu hittat Svaret med stort S. Så här skriver de, under rubriken Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof, i ett pressmeddelande:

Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor.

Rökstenens gåtor nu är lösta en gång för alla, alltså. Så bra då. Men… hur trovärdig är egentligen informationen från Uppsala universitet? Det är trots allt inte särskilt längesen man var precis lika tvärsäker på att vikingarna åkallade Allah och lät sig begravas med muslimska symboler.

Då, 2017, var det arkeologen och textilforskaren Annika Larsson som ”avslöjade” att hon hittat bevis för att vikingarna var så starkt influerade av islam att de trodde på den muslimska varianten av himmelriket och åkallade Allah och den förste imamen Ali i dödens stund. I pressmeddelandet från Uppsala universitet stod att läsa:

Det som tidigare ansetts vara typiskt vikingatida mönster i silver på vävda band av siden i vikingatida gravar, har visat sig vara geometriska kufiska tecken. I bandens mönster åkallas både Allah och Ali.

”Har visat sig vara”. Och beviset? Ett centimeterlångt sidenband med mönster som med en enastående generös välvilja skulle kunna tolkas som Ali och Allah, skrivna med kufisk stil – om man läser tecknen baklänges.

Det var naturligtvis skrattretande redan från början – inte för att vikingarna var ett isolerat folk som saknade vetskap om islam, för det är för längesen bevisat att de kom i kontakt med islam under sina resor, utan för att ”upptäckten” var en så uppenbar flirt med mångkulturen och ett så övertydligt föraktfullt långfinger åt dem som vågar påstå att Sverige har ett eget kulturarv. Men svenska medier hakade förstås ändå på. Av SVT fick vi veta att vikingarna minsann bar ”lyxiga högtidsdräkter med arabiska och persiska tecken” och Aftonbladet förklarade att ”När de mäktiga vikingarna begravdes, pryddes deras kläder av tecken som åkallade Islams gud, Allah, och den förste imamen Ali.”

Det dröjde bara ett par dagar innan forskare över hela världen kunde konstatera att alltsammans var rena bluffen, och av flera skäl. Kufisk stil började nämligen användas först flera hundra år efter fyndens datering. Dessutom hade ”upptäckten” gjorts i efterkonstruerade mönster och inte i existerande mönster som finns i verkligheten. Det borde räcka för att orsaka en skammens rodnad på varje seriös forskare, men Annika Larsson skämdes minsann inte. Hon ville inte ens bemöta kritiken, för den var ”oseriös”. Det säger en hel del om hennes trovärdighet som forskare, och kanske även ett och annat om Uppsala universitet.

När nu samma universitet har ”löst gåtan” om Rökstenen finns det därför anledning att vara skeptisk. Den svenska universitetsvärlden är nämligen värdegrundsstyrd in i minsta lilla forskningsrön.