Mohamed Omar: Boken om högtider blir en sajt

Mohamed Omar

De som följer den här bloggen kanske har noterat att jag har ett stort intresse för svenska högtider och traditioner. Jag har vid några tillfällen meddelat att jag håller på med en bok över ämnet. Det skulle vara en bok med lite historisk bakgrund, men framför allt praktiska råd om hur man som sekulär och modern svensk kan göra. Det ska gå att fira enkelt och billigt. Men stort också!

Boken skulle innehålla dikter, sånger, berättelser och mat för varje tillfälle. Det är många dikter! Poesi och fest hör ihop. Forntidens skalder hölls högt, och de var oftast knutna till någon kung eller jarls hov. ”Av alla hirdmännen värderade kungen mest sina skalder. De satt i det andra högsätet”, heter det redan om Harald Hårfagre, som levde i slutet av 800-talet.

Men det finns redan högtidsböcker? Jo, det stämmer. Men ingen som jag har tittat på har uppfyllt mina förväntningar. De har ofta varit ängsligt anpassade till mångkulturalism och politisk korrekthet och saknat sverigevänlig glädje. I vissa nya böcker om svenska högtider har jag hittat kapitel om islamiska högtider som ramadan…

Något sådant kapitel skulle ni inte hitta i min bok. Min, hade jag tänkt, skulle vara glad, frimodig och sverigevänlig. Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir eller som det står i Havamal: ”Människa är människas glädje”.

En bok till exempel, Den svenska högtidsboken, verkar vilja vara något slags sekulärt alternativ till den svenska psalmboken. Den har ungefär likadant format, lika tunna blad och lika många sidor som psalmboken. Förordet är skrivet av bokens redaktör Göran Palm, poet med mera. Även känd som ledande profil inom kulturvänstern á la 68.

Boken gavs ut i samarbete med Förbundet Humanisterna år 2000 i samband med kyrkans skiljande från staten. Meningen var att fylla behovet av alternativa ceremonier för livets högtider för folk som inte går i kyrkan. Där finns till exempel förslag på hur en ”namngivningsfest” kan gå till för de som inte vill döpa sina barn på kristet vis, men ändå vill ha en ceremoni. Det ges förslag på dikter att deklamera och sånger att sjunga.

Idén är bra, det postkristna Sverige behöver ceremonier. Men boken är problematisk, då den samtidigt är politiskt vinklad. Det första som slår en när man tittar i innehållsförteckningen är det märkliga urvalet. I en bok om svenska högtider hittar man följande:

Internationella kvinnodagen

Världsbokdagen

Världsmiljödagen

Internationella fredsdagen

Internationella barndagen

FN-dagen

Jag som trodde att FN-dagen var en internationell dag, inte en svensk högtid. Att första maj finns med har jag ingenting emot, då det är en urgammal fest för att fira våren och grönskan. Men det är inte denna kulturella, ursvenska och ureuropeiska aspekt, som betonas i boken, utan i stället betonas dagens moderna socialistiska och internationalistiska aspekt. Kapitlet inleds med ett citat av socialisten Henrik Menander: ”Människovärdet vi fordra tillbaka. Kämpa för rättvisa, frihet och bröd”. Så följer Menanders sång ”Arbetets söner”. Som om det inte var nog, så följer ett utdrag ur Marx och Engels Kommunistiska manifestet.

Flera svenska högtider med lång tradition saknas i boken, men FN-dagen finns med. Hade det inte varit rimligare att plocka ur det kapitlet och infoga ett om Mårten Gås i stället? Konstiga prioriteringar för en bok som vill vara en någorlunda komplett handbok för sekulära svenskar. Gå ut på stan och fråga folk om de kan nämna några svenska högtider. Ytterst få, sannolikt ingen, kommer att svara FN-dagen.

I kapitlet om Sveriges nationaldag börjar författarna med att påpeka att dagen är ny, liksom för att minska dess värde. Sedan ifrågasätter man om svenska folket överhuvudtaget har någon lust att ”hylla sitt fosterland” som man gör i andra länder. Vi är ju lite annorlunda. Nationalsången, sägs det, sjunger man bara på idrottsevenemang.

Så går manin på hur svenska folket tycks ha ett ”kluvet förhållande till egen svenskhet” och därpå följer ett stycke om om hur rasister och nynazister egentligen är osvenska och att den sanna svenskheten går ut på att ha en ”generös invandrings- och flyktingmottagning” som påstås ha ”berikat” landet i ”århundraden”. Nationaldagen, säger man, bör göras till en välkomstfest för nya svenskar.

Man har alltså ungefär en sida på sig att berätta om nationaldagen i en bok om svenska högtider och väljer då att 1) betona att vi inte är så fosterländska, 2) vi har ett kluvet förhållande till vår svenskhet och 3) invandring berikar 4) dagen ska vara till för att fira nya svenskar. Är det här rätt prioriterat?

I kapitlet om FN-dagen ”problematiseras” inte FN på samma sätt. Här klagar man i stället över att inte tillräckligt många firar FN-dagen. Dikterna och sångerna i detta kapitel är enbart hyllande, inte ifrågasättande eller ironiska. Där finns lovsånger till idén om en värld utan gränser. FN-dagen ska omges av ett slags religiöst allvar, som den svenska nationaldagen inte tycks förtjäna. För bland de rekommenderade dikterna och sångerna i kapitlet om nationaldagen hittar man både ironiska och kritiska dikter.

Författarna klagar över att för få firar FN-dagen samtidigt som man lojt konstaterar att svensken inte gärna ”hyllar sitt fosterland”. Varför klagas inte över det? Boken har en agenda, och det är inte att främja glädjen över att vara svensk. Min bok däremot, skulle sprudla av svensk glädje. Nu blir det ingen bok. Det blir en sajt i stället!

Jag har under ungefär ett år (kanske längre…) arbetat på en sajt om högtider som heter ”Festa svenskt året runt”. Den är inte färdig än. Jag hittar ständigt nya saker. Det finns flera anledningar till att jag gör en sajt i stället för en pappersbok.

1) Det får plats mer. Det finns ett enormt antal dikter, sånger och berättelser. (Ja, svenskar har en kultur).

2) Det är lättare att söka i en sajt än i en pappersbok.

3) Jag kan ändra och lägga till nya saker.

4) Man kan upprepa sig. Till exempel kan jag ha delvis samma text på sidan om ”Dymmelonsdagen” som på sidan om ”Skärtorsdagen”. Det hade man inte kunnat unnat sig på papper, utan fått hänvisa i stället.

När jag läser gamla böcker hittar jag ibland skildringar av högtider, sånger och dikter som jag vill ha med. Många saker finns inte på Internet, så jag får skriva av dem och lägga upp på min sajt. Men samtidigt vill jag inte ha med för många obskyra saker, jag vill gärna ha sådant som folk känner igen.

Jag har inte med FN-dagen på min sajt, däremot Engelbrektsdagen, Gustaf Adolfsdagen och 30 november. Och mycket annat roligt. På högtiderna ska man ha roligt, men de kan samtidigt vara nyttiga genom att inspirera till att lära sig mer om svensk historia. Så här skrev Geijer om historiens betydelse:

”Vart och ett folk lever ej blott i det närvarande, utan även i sina minnen: och det lever genom dem. Varje generation fortplantar sig ej blott fysiskt utan även moraliskt i en annan: den överlämnar sina seder, sina begrepp. Det är denna fortgående tradition, som i olika tider likväl alltid gör folket till ett, den utgör dess oavbrutna medvetande av sig själv som Nation; den utgör, för att så säga, dess personlighet.”

På min sida om första maj nämner jag inte ens tråkiga socialistiska demonstrationer. Jag har bara med de roliga sakerna, så som första maj en gång var. Den upsaliensiske kulturpersonligheten Thekla Knös – hon hörde till kretsen kring Geijer – berättar i sina barndomsminnen, publicerade 1868, att man på första maj brukade ropa till varandra ”Vakna, det är första maj”.

Så här firade studenterna första maj firades i Uppsala: ”ja, der jubla studenterne, och fanor fladdra och vårsånger ljuda och ett brokigt tåg af hjeltar och amazoner, gudar och gudinnor visar sig på gamla Fyris vall. Der ha de roligt!”

Än så länge är sajten hemlig. Jag meddelar när den blir offentlig. Den kommer vara gratis.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

33 reaktioner på ”Mohamed Omar: Boken om högtider blir en sajt

 1. tom crean skriver:

  Ett bra initiativ, sen kan det ju bli en bok också? Kan du inte ändra din målgrupp och ta inspiration från Gombrichs ”En liten Världshistoria” och skriva en version om Sveriges kultur och traditioner för barn, med bilder!? Det kanske blir en klassiker när som många vill att ens barn skall läsa? Måste erkänna att jag själv har behållning av Gombrich.

  Gillad av 7 personer

  • Bill skriver:

   Det Goda Samhällets medarbetare Katerina Janouch tillhör de som också idogt påpekat vikten av våra svenska högtider och hoten mot dessa. Julen senast. När människor reagerar med att bli arga över försöken att nedmontera den kristna högtiden kommer ofta jagärhär in med massanmälningar med mera.

   I Katerina Magasin skriver hon även om hur granskning av Näthatsgranskarens verksamhet nu försökt stoppas. Jagärhär- anknutna Kajsa Klein har arbetat på Näthatsgranskaren så jagärhär och näthatsgranskaren har många beröringspunkter.

   ”Metoden att utöva polisövergrepp mot människor som kritiserar systemet är välkänt från kommunistiska diktaturer och andra totalitära regimer, eftersom den är lika skräckinjagande som effektiv. I mitten av oktober var det docenten Bilyana Martinovski som frihetsberövades på Arlanda av ett stort antal poliser och förhördes under förnedrande former för att hon kritiserat en individ som står under statligt beskydd som medlem i censurnätverket #jagärhär. Igår den 19 november var det dags igen. Då fick Kjell Böhlin, som de senaste månaderna trätt fram som en av de mest idoga kritikerna av den statligt finansierade Näthatsgranskaren, påhälsning av polis i hemmet. Han blev hämtad för förhör, samt utsattes för husrannsakan, då hans dator och mobiltelefon beslagtogs. Han blev informerad om att han “skyndsamt” skulle få tillbaka telefonen, berättar han i ett sms, men i dagsläget måste han arbeta från ett bibliotek då hans dator konfiskerats.”

   Gilla

  • Laura skriver:

   Tom Cream
   Mycket bra förslag med en bok riktad till barn av Eddie, som kan ge kunskap och lust att veta mer om våra svenska traditioner Beställer också genast Gombrichs bok till mig själv. Skulle önska att det skrevs bra pk-befriade svenska böcker riktade till läskunniga barn. Både faktaspäckade böcker liksom fiktiva berättelser.
   Hoppas Eddie funderar på det.
   McDonalds skänker just nu en bok med klimathotshetsande propaganda till barn på sina restauranger och deras presschef erkänner att han inte ens har läst den och bortförklarar det med att ”klimatfrågan engagerar”. Föräldrar behöver alltså vara på sin vakt mot indoktrinering med bedrägligt och ångestskapande innehåll när de tar med barnen på en hamburgerrestaurang! Gå inte dit.
   Tror företag i allmänhet att alla svenskar sväljer den insprängda propagandan om klimat och ”mångetnicitet” ? Eller vill de kanske ha ”bad will” hos stora delar av konsumenterna, fast det ytligt sett verkar bakvänt? Kunde de inte bara producera och sälja sina varor utan politiska budskap? Bojkottlistan för oss som är arga på pk-ismen blir i alla fall längre och längre.

   Gillad av 2 personer

   • Den där Fredrik Östman skriver:

    McDonalds står redan på bojkottlistan på grund av aktivistaktivitet. Det nyaste tillskottet är Chick-fil-A.

    Patrik som är gammal organisationskonsult skulle ju kunna inrätta en konsultgren av stiftelsen Den nya välfärden, som hjälper företag att argumentera mot aktivisters angrepp och på så sätt behålla kunder.

    Ett bra parti förbjuder alla utländska företag som har en politisk agenda att verka i Sverige. Dit hör till exempel Gillette och McDonalds. Har vi diskrimineringsförbud eller inte!?

    Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, en barnbok och en för vuxna med det minst kontroversiella materialet. Det blir då möjligt för oss dissidenter att skänka boken till oövertygade utan att det direkt märks att det är övertygandearbete som utförs. Om de sedan hittar till siten och låter sig indoktrineras djupare av vårt pace and lead lyckats.

   Gilla

 2. V för Vendetta skriver:

  Högtidsdagar är det kitt som sammanfogar ett land och befolkningen där. Högtidsdagar är identitetsskapande och är därför mycket viktiga för att få en homogenitet i livet med andra. I vårt moderna samhälle är det förknippat med skam och skuld och tänka högtidsdagar så din sajt är mycket välkommen Omar. I tider då vårt liv och synsätt angrips inte bara totalitära kulturer utan också av samhällets politrucker är det viktigare än någonsin att värna om det som verkligen är vårt i själ och hjärta.

  Gillad av 6 personer

 3. Sten Björnberg skriver:

  Sederna är ofta olika i olika delar av landet och ändrar sig över tiden
  att tända ljus på kyrkogården på allhelgona är en ganska ny företeelse, likaså kanelbullens dag och liknande,
  Sederna ändrar sig, påskkärringar verkar vara på väg bort halloween in.
  Det blir en levande aldrig avslutad sajt, intressant,

  Gilla

 4. Törnrosa skriver:

  Skulle det bli en bok av allt det du vill ha med? Nja, 20 band i en bokhylla hade det minst fått bli. Skulle vilja beteckna det (osett) som det ultimata nätprojektet. En kulturgåva av rang till det svenska folket. Hoppas det inte dröjer alltför länge innan du låter oss få ta del av ditt arbete. mvh

  Gilla

 5. Vishram skriver:

  Håller med om att Första Maj-demonstrationer är överskattade. Men finns inte en gnutta svensk kultur även i arbetarrörelsen? Gör du dig inte skyldig till samma politiska vinkling som Göran Palm om du helt förbigår att socialister under första maj plägar bära plakat. Kunde väl få ungefär samma utrymme som Mårten Gås.

  Gilla

 6. Gibrahil Ortigo skriver:

  Beundrar tin tåga att skapa detta, hr. Omar!
  Men jag undrar om det inte kunde bli en jättefin presentbok av detta också? Folk letar hela tiden efter något lämpligt att ge i present när de är bjudna hit eller dit av den ena eller andra anledningen.
  Din bok skulle bli en present som nästan vem som helst gärna skulle skänka till nästan vem som helst. Tror den kunde bli rejält populär om den var lite snyggt tryckt med färgbilder etc..

  Gillad av 2 personer

 7. C de Longueville skriver:

  De svenska högtidsdagarna är en väsentlig del av den svenska kulturhistorien, Mohamed.
  De värderingar, tänkesätt och sedvänjor, som du har för avsikt att beskriva och som har varit kännetecknande för detta lands människor sedan urminnes tider är sorgligt nog bortglömda.
  De har under decennier sakta malts ner och smulats sönder.

  I flumskolan finns ingen som helst kontakt med det svenska kulturarvet.
  De politiska gödkycklingarna i riket har indoktrinerats till tron, att Sverige varken har någon kultur eller historia värd namnet.
  Det har dagens mest tongivande kultursvärmare länge hävdat.
  Enligt dessa har det varit nödvändigt, att nationen kompletterats med utifrån kommande civilisation och kulturformer.
  Sverige har därför ansetts vara i behov av ett stort mått av kulturberikare från annan ort.

  I Sverige av idag regerar postmodernisterna och dessa skyr inte bara kultur utan även historia, särskilt svensk sådan.
  De lider dessutom av en ideologiskt betingad bildningsfientlighet och ett därtill hörande kunskapsförakt.

  Det kan förtjäna att upprepas, att Svea rike är ett land, med en över 1000-årig historia och därtill en högtstående kultur.
  Under Frihetstiden var den svenska naturvetenskapen internationellt ledande inom praktiskt taget alla discipliner.
  Under den gustavianska perioden stod vitterheten och de sköna konsterna nästan lika högt.

  Allt skapat av en outsägligt liten folkspillra i ett av Europas allra nordligaste riken.
  Fakta och sanningar, vilka i dag inte får beröras eller utsägas och som av rikets politiskt korrekta till varje pris måste förnekas.

  Gillad av 4 personer

 8. phnordin skriver:

  Ett jättefint initiativ, Eddie. Jag tackar dig för dina tidigare krönikor om svenska skalder och svensk kultur. Din planerade bok förefaller bli intressant för vuxna och barn med de historiska tillbakablickar och traditioner du skriver om.

  Gillad av 1 person

 9. Klas Göran skriver:

  Det är sant: I vissa delar av Sverige firas ramadan på ett sätt och i andra delar av Sverige på ett helt annat! Fascinerande med dessa variationer i svenska seder och bruk!

  När får Sverige sina första spännande ashura-upplopp (Eddie kan förklara)? I vissa delar av Sverige kommer svenskarna att piska sig själva, i andra kommer de att slänga sten på sina grannar och i åter andra på polisen – helt beroende på lokala, spännande traditioner i ursprungsländerna.

  Men visst, tiderna förändras. Som Dogge Doggelito sade för en 20 år sedan: ”Vi har kommit för att stanna – passar det inte kan du flytta”.

  Gilla

 10. Hedningen skriver:

  Jag skulle gärna bidra till en sådan sajt, om jag kunde, när den blev klar eller om det anses lämpligt – och det avgör såklart dess utgivare,,, 🙂 Kommer ihåg att jag sett en sajt – nu nedlagd efter vad jag tror – som sade att alla svenska helgdagar ofrånkomligen skulle ha sitt ursprung i kristenheten, inklusive Midvinterblotet. Nu har jag inte sett den på ett bra tag, men det är ju intressant att någon kan göra en teori, där ”blot” då blir ett kristet begrepp, det också.

  (Det finns många teorier, och jag tycker alla är intressanta – jag avvisar inget på förhand)

  Men – för att hålla oss mer seriösa – jo, jag tror att de flesta av oss accepterar att det finns kristna helgdagar, lika väl som hedniska och dessutom sekulära. Även Muslimska och Hinduiska, ja nästan alla sorter ned till ”Kanelbullens dag” eller ”Ådalen 31-dagen”, ”Anti-kalifens minnesdag” finns de också – Men vad sägs om Årsdagen för fånighetens främjande, eller Kalvsyltans och Räkenskapens dag, kanske de på sitt sätt också finns, så ämnet är outtömligt, liksom poeternas skapande…

  FN-dagen, slutligen, är onekligen en sekulär helgdag, men för mig har den lite annan betydelse och utformning än för skribenten. På många svenska Regementen firas denna dag till åminnelse av de som stupat och dött eller blivit allvarligt skadade i FN-tjänst, eller insatser för fredens sak utomlands. Dagen brukar högtidlighållas med parader, kransnedläggning, en tyst minut och en enkel ceremoni – för de kristna även korum och bön, för de hedna lämpligen gemensam sång och stilla erinran. Vårt land har nu även kommit så långt att vi har en veterandag – länge fick vi faktiskt inte ha någon sådan, och någon Nationaldag fanns ju inte heller förrän långt in på detta sekel, ”Svenska Flaggans Dag” fanns visserligen, men även om man fick fira flaggan, fick man inte fira nationen som sådan, eller det faktum att alla (ja ALLA) som bor i landet kan vara med i den, om de själva vill – och kanske ersätter Veterandagen som sådan FN-dagen, även om jag vet att många som varit i FN-tjänst vill ha ett ”dubbelt” firande..

  Gillad av 1 person

 11. Steven Jörsäter skriver:

  Storartat! All lycka med detta!
  Men ett tips är att sedan också göra en bok men det kan du vänta med tills succén är ett faktum. En sådan bok skulle säkert kunna pryda många svenska hem. Och du skulle kunna få en skärv för allt slit.

  Gilla

 12. olle reimers skriver:

  Ett mycket bra initiativ. För en svensk blir det som en Maos Lilla Röda,mnågonting att hålla i handen när man möts av dem som vill avskaffa oss. Hoppas på en blågul version.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.