Ny podd: Domedagsprofeten Greta Thunberg

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 9/10) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Jan-Olof Sandgren om fenomenet Greta Thunberg. Sandgren har tittat på tidningen Times lista över världens mest inflytelserika ledare 2019. Överst på listan finns den amerikanske politikern Nancy Pelosi, på andra plats Donald Trump och på tredje plats Greta Thunberg. Påven hittar man på plats nummer 15. Hon är ett barn, och man ska vara snäll mot barn, menar Sandgren. Men Greta är också en makthavare och måste därför få kritiseras. Eddie menar att den så kallade ”klimatkrisen” är en existentiell och psykologisk kris inom en viss grupp av människor i väst. Han berättar om när han råkade gå förbi en konstig klimatmanifestation i hemstaden i Uppsala. Sandgren och Eddie tar också upp humorns befriande roll och en hel del annat. Lyssna på podden i spelaren nedan:

10 reaktioner på ”Ny podd: Domedagsprofeten Greta Thunberg

 1. Wesley the n skriver:

  Ytterligare en forskare som inte tror på de överdrivna effekterna av CO2.

  Efter denna föreläsning i Tyskland fick han sparken från sitt jobb som professor och biljetten hem till Australien avbokades.

  Det är mycket lätt att finna riktiga forskare i atmosfärfysik, geologi, solens fysik, och så vidare som inte tror på hysterin, jag har faktiskt inte kunnat finna någon vederhäftig forskare som detaljerat går igenom argumenten och bemöter kritiken. Inte en enda. Tacksam om någon har ett tips.

  Gillad av 5 personer

  • WtN skriver:

   Mera i detalj så visar han att CO2-halten under årmiljonerna varierat MYCKET MER än vad gängse grafer brukar visa, dvs att de svängningar i CO2 vi idag ser är ÄNNU mera insignifikanta. Så inte nog med att NOAA och NASA rensat i temperaturserierna för att då dagens temperatur att se extremt ut, även effekten de stigande CO2 nivåerna är gravt överskattade, han talar om en faktor 15 i vissa fall.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är mycket upplysande. Så här ser en vetenskapsman ut. Så här känner jag naturvetenskapen. I sex år har de lyckats att gömma detta för mig, men sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Jävla lögnare och banditer!

    Vet hut, Greta! Vet hut! Om du lovar att läsa och studera pr Salbys textbok, så köper jag den åt dig för 75 euro. Hör du det, Greta? Du kan behöva återvända till gymnasiet först och läsa fundamenta och sedan en magisterexamen i fysik. Sedan kan du förstå pr Salbys bok.

    Först studerar man. Sedan talar man om det.

    Gillad av 2 personer

 2. Jan Hyllengren skriver:

  De flesta människor lever väl mest på ytan av tillvarons ocean och driver med strömmar och dit tillfälliga vindar för dem. Folk är också stressade och upptagna men har förstås i alla fall existentiella frågor. Som ofta blir psykiska problem. Den nutida Gretahajpen är mer av ytterligare en substitution av kristendomen och dess svar på människans nödvändiga behov av att förstå livets mening och därför även naturen. Gretahajpen är samma sorts fanatiska marxism och maoism vilket vi som var med på 60/70-talet utsattes för och såg igenom. Någon kristen diakon jämförde Greta med Jesus och andra kristna är vänster och deras förvrängning av kristendomens grund med sanning och kärlek måste därför fås att upphöra. Av andra kristna. Normlöshetens tid är dock snart förbi och efter den katharsis som väntar skärper sig mänskligheten, som den brukar. Sanning och kärlek går nämligen inte att besegra annat än temporärt!

  Gilla

  • Christer E skriver:

   De allra flesta av oss som inte är meteorologer, hydrologer eller glaciologer kan bara hämta information om klimatet från dokumenterade experter inom klimatområdet. Vidare finns en del fakta som vi alla måste förhålla oss till, t.ex. den ökade halten av CO2 i atmosfären och den påvisade höjning av jordens medeltemperatur det senaste seklet.

   Klimatforskare har skapat ett antal modeller av klimatet (diff-ekvationer). Klimatet är till sin natur kaotiskt (tänk på liknelse att en fjärils vingslag i Karibien kan orsaka en orkan i mexikanska golfen). En modell är alltid en approximation av verkligheten och numeriska lösningar av forskarnas diff-ekvation har alltid en viss osäkerhet som dessutom ökar för varje iteration (jfr väderprognoser som är skapligt exakta för vädret i morgon, men inte för 10-dagarsvädret).
   Detta lilla resonemang leder till insikten att det inte finns någon sanning i egentlig mening vad det gäller klimat och klimatförutsägelser, bara mer eller mindre bra approximationer. En sådan bra approximation är sambandet mellan ökad CO2-halt och ökning av jorden medeltemperatur.

   Hur kan du sedan blanda in kärlek i klimatfrågan? Ett synnerligen abstrakt begrepp i något som är i allra högsta grad konkret.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Se filmen med pr Salby ovan! Om du sedan inte inser att du har pladdrat, så visar detta bara att du inte har förstått det han säger.

    Fakta är helt ödeläggande för klimathysterin och låtsasmodelleringen.

    Gillad av 2 personer

   • Christer E skriver:

    Videon med professor Salby var onekligen intressant.
    Håller inte helt med om hans extrapolationer hur CO2-koncentration förändras med åldern på iskärnor från Antarktis. Jag behöver i alla fall ett grundligare resonemang och gärna från flera forskare. Likaså saknar jag utredningar om CO2 i haven (som lär ta upp lejonparten av CO2).
    Nytt för mig var distinktionen mellan C12 och C13 i CO2-molelylerna. Att ha med i framtida diskussioner.

    Jag tycker att det professorn redovisade inte motsäger mitt resonemang ovan. Klimatforskarna håller inte på med låtsasmodellering och en modell kan bara vara en approximation (som professorn också påpekade).

    Om sedan förhöjd CO2-halt ger högre medeltemperatur eller om den förhöjda medeltemperaturen ger högre CO2-halt (i luften, observera) får klimatforskarsamhället reda ut; jag passar på frågan (saknar den sortens kunskap).

    Gilla

 3. Thomas skriver:

  Greta -den största svensken genom tiderna. Det finns alltså människor som på allvar anser det.
  Vi har stängt ner mentalsjukhusen men underlag finns att öppna igen om man säger så.
  Halleluja. Världens frälsare är här.
  Men världen är galen. Vad gör denna tid med dagens osäkra förvirrade medborgare?
  Klimatsekten är vår tids värsta masspsykos.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.